Dozele nefolosite ale vaccinului antiCovid - CÂT pot fi păstrate și CÂND le aruncăm

1 lună in urmă 19

Potrivit prospectului, vaccinul anticovid de la Pfizer vine într-un flacon multidoză. După ce a fost decongelat, vaccinul trebuie diluat în flaconul său original cu 1,8 ml soluție injectabilă de clorură de sodiu. Flacoanele diluate trebuie marcate cu data și ora. După diluare, flaconul conține 2,25 ml de soluție de injectat.

Oficial însă, în prospect s-a trecut că această cantitate corespunde cu 5 doze a câte 0,3 ml. Observăm din start că, teoretic, din cantitatea de soluție rezultată s-ar putea face 7 doze de vaccin, dar s-a luat în considerare că vor exista pierderi în momentul în care se extrage serul din flacon și în timpul procedurii de vaccinare.

După diluare, soluția din flacon, spune prospectul, trebuie utilizată în 6 ore. Dacă termenul s-a depășit, soluția trebuie aruncată.

Spre exemplu, dacă într-o zi sunt cadre medicale ce nu se prezintă la vaccinare, conform programării, la finalul zilei dozele rămase sunt aruncate. În schimb, un flacon nedeschis poate fi păstrat 6 luni, la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă