Două treimi din forţa de muncă din SUA, obligate să se vaccineze până la 4 ianuarie

1 lună in urmă 19

Obligaţia de vaccinare vizează companiile care au cel puţin 100 de angajaţi, personalul medical şi salariaţii subcontractanţilor agenţiilor federale. Termenul limită este 4 ianuarie 2022, iar măsura este una dintre cele mai radicale adoptate de guvernul american în încercarea de a ţine sub control epidemia care afectează redresarea economică, relatează Afp, citată de Agerpres.

Anunțul a fost făcut joi de către administrația președintelui Joe Biden. Conform noii măsuri adoptate, zeci de milioane de salariaţi americani vor trebui să se vaccineze împotriva COVID până la data de 4 ianuarie, altfel sunt obligaţi să se testeze cu regularitate.

”Există acelaşi termen coerent pentru aceste trei categorii – 4 ianuarie 2022”, dată la care angajaţii vor trebui fie să fi primit schema completă de vaccinare, fie să înceapă să se supună cel puţin unui test pe săptămână, a indicat joi un înalt demnitar american.

Anterior, în luna septembrie preşedintele Joe Biden prezentase în timpul unui discurs la Casa Albă această măsură, care ar viza două treimi din forţa de muncă din SUA.

Mai multe companii, printre care Tyson Foods sau United Airlines, au impus încă de la finalul lunii septembrie angajaților să se vaccienze împotriva COVID.

Constructorul auto Ford le-a cerut celor 32.000 angajaţi ai săi să se vaccineze până la 8 decembrie, cu unele excepţii de natură religioasă sau medicală, potrivit mai multor media americane.

Opoziția republicană denunță o ”dictatură”

În ţara libertăţilor individuale, măsura a provocat furie în rândul opoziţiei republicane, care denunţă o ”dictatură”.

Pandemia de COVID-19, alimentată de varianta mai contagioasă Delta, a ucis până acum aproximativ 750.000 de persoane în SUA. SUA au vaccinat complet până acum 58,1 % din populație, iar uriaşa campanie de vaccinare americană şi-a pierdut din avânt.

Într-un sondaj publicat în octombrie de Society for Human Resource Management, 90% dintre angajatorii intervievaţi estimau că este dificil de pus în practică obligaţia de vaccinare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă