Două statui folosite ca ornamente de grădină de o familie din Anglia s-au dovedit a fi niște relicve egiptene foarte valoroase

2 săptămâni in urmă 19


Adevărata origine a statuilor din piatră a fost descoperită după ce familia din orașul Sudbury, din sud-vestul Anglie, a contactat o casă de licitații vrând să scape de cele două obiecte vechi înainte de a se muta din casă. Spre surprinderea lor, statuile pentru care sperau să obțină câteva sute de lire, s-au vândut cu 195.000 de lire sterline. Asta pentru că s-au dovedit a fi niște relicve egiptene vechi de mii de ani, relatează CNN.


Cele două statui, puternic afectate de fenomenele meteo, fuseseră cumpărate de familia engleză în urmă cu 15 ani, cu câteva sute de lire, tot printr-o licitație. Proprietarii le-au ales atunci pentru a-și decora grădina, crezând că sunt replici din secolul al XVIII-lea ale unor relicve egiptene.


Una dintre ele are capul lipit cu ciment de către un constructor local, la cererea vechilor proprietari, după cum a precizat conducătorul licitației, James Mander, pentru CNN.


Cele două statui egiptene au fost folosite ani întregi ca ornamente de grădină | Foto: manderauctions.co.uk

„Fără a avea vreo îndoială, le-am scos la licitație pentru 300-500 de lire. Și apoi totul a luat-o razna”, a povestit el.


Licitația a început de la 200 de lire, dar în decurs de 15 minute, ofertanții au ridicat prețul până la 195.000 de lire plus 24% oferit de cumpărători. Statuile antice au fost achiziționate în cele din urmă de o galerie internațională de artă.


„Opinia a fost că sunt adevărate exemplare egiptene antice, care au trecut cumva prin istoria recentă ca fiind considerate piese din secolul al XVIII-lea”, au precizat cumpărătorii.


”S-a dovedit că au mii de ani vechime și sunt autentice, deci este cu adevărat uimitor”, a declarat organizatorul licitației, adăugând că încă se încearcă stabilirea provenienței exacte a statuilor și a vechimii lor.


Foto: manderauctions.co.uk


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă