Două sportive din Belarus acuză că li s-a interzis să mai concureze pe motiv că susțin opoziția

1 săptămână in urmă 16


Svetlana Andriuk şi Daria Dolidovici, practicate de schi fond dintre care una cu speranțe de participare la Jocurile Olimpice de la Beijing, au anunțat că autoritățile din Belarus le împiedică să mai participe la competiții din motive politice, relatează Reuters, preluat de Agerpres.


Sportivele au spus că Federația de Schi din Belarus le-a dezactivat luna trecută codul FIS, un număr de identificare individual necesar pentru ca atleții să participe la competițiile supravegheate de Federația Internațională de Schi (FIS). Astfel, ele sunt excluse de la competițiile oficiale, inclusiv de la calificările pentru evenimente internaționale majore precum Jocurile Olimpice sau campionatele mondiale.


Cele două afirmă că șeful Federației de schi fond din Belarus, Aliaksandr Darakhovich, le-a ordonat oficialilor în noiembrie să le interzică să concureze la nivel internațional și să participe la cantonamentele naționale de antrenament.


„Ei m-au acuzat cuvânt cu cuvânt că sunt o susţinătoare a opoziţiei", a declarat pentru Reuters într-un apel video Andriuk, care a rămas fără serviciul său la stat în urma acestor acuzaţii.


Andriuk a menţionat că nu şi-a exprimat niciodată în mod public opiniile politice, pe care le-a descris drept neutre, şi a adăugat că situaţia ei o obligă să părăsească Belarus, ea intenţionând să se stabilească în Polonia.


Daria Dolidovici, 17 ani, una din speranţele Belarusului la schi fond, este fiica unui fost practicant al acestui sport, Serghei Dolidovici, care a participat la şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice. Acesta a luat parte la proteste de stradă şi a vorbit împotriva lui Lukaşenko. Daria Dolidovici s-a arătat convinsă că opiniile politice ale tatălui ei se află în spatele deciziei autorităţilor.


Serghei Dolidovici, care îşi antrenează fiica, a precizat că a renunţat la slujba sa la un centru naţional de antrenament după ce a fost sub presiune din cauza sprijinului său pentru opoziţie.


Mai multe figuri importante ale spotului din Belarus s-au alăturat protestelor organizate de opoziţie în 2002. Unii dintre ei au fost închişi, alţii şi-au pierdut serviciul de la stat sau au fost excluşi de la echipele naţionale.


Cele două sportive sunt ultimele pe o listă lungă de sportivi care au avut de suferit după protestele din Belarus de după alegerile prezidențiale din august 2020 în care Aleksandr Lukașenko s-a declarat învingător, iar opoziția și Occidentul a acuzat că au fost viciate. Protestele de amploare au fost reprimate brutal de regimul de la Minsk.


La Jocurile Olimpice de anul trecut de la Tokyo, atleta belarusă Kristina Timanovskaia a refuzat să urce în avionul care ar fi urmat s-o ducă în ţară cu forţa, după ce a fost îndepărtată de la Jocuri Olimpică fiindcă s-a plâns în public de antrenorii echipei naţionale. Timanovskaia a fugit în Polonia, spunând că se teme pentru siguranţa ei dacă s-ar întoarce în Belarus.  


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă