Două șahiste canadiene de origine română fac senzație pe internet. Pandemia a adus șahul online la concurență cu jocurile cele mai populare

1 lună in urmă 4

Alexandra și Andrea Botez sunt două canadiene cu părinți români care fac furori în lumea șahului online. Canalul lor BotezLive are 289.000 de utilizatori și crește cu fiecare zi. Pandemia a făcut din șah unul dintre jocurile digitale cu cea mai mare creștere, o adevărată senzație virtuală.

Șahul devine tot mai popular pe internet și o singură platformă înghite 7 din 10 jucători online ai sportului minții – Chess.com, scrie Protocol.com

Aproape 430.000 de oameni din toată lumea s-au înscris pe site și unul dintre motivele succesului este faptul că a creat o rețea socială în jurul unei pasiuni comune.

I-a ajutat la popularitate și serialul Netflix „Gambitul Reginei”.

Ca la orice joc online, și la șah există meciuri care se înregistrează, care sunt comentate și vizionate pe YouTube, există turnee și vedete. De exemplu, pe Twitch, cea mai mare platformă de gaming, numai în luna ianuarie a lui 2021, utilizatorii au jucat șah 18,3 milioane de ore, aproape la fel de mult cât s-a jucat în tot anul 2019. A avut chiar o scurtă perioadă în care a surclasat League of Legends, Fortnite și Valorant.

Tatăl lor le-a fost primul antrenor de șah

Chess.com a început din 2019, înaintea exploziei de jucători amatori ai pandemiei, să sponsorizeze anumite canale de YouTube care dădeau în direct meciurile de șah și le comentau. Unul dintre ele este deținut de două canadiene de origine română, Alexandra și Andrea Botez – BotezLive.

Succesul în șah e după modelul oricărui sport de performanță: jucătorii amatori se pregătesc din timp, dedică multe ore online, sperând ca într-o zi să ajungă în primii câteva zeci din lume și să trăiască din turnee. Dacă nu ajung în acest grup de elită, a doua variantă este să facă din jucatul de șah o afacere. Așa cum fac Alexandra și Andrea.

Cele două au început să joace șah de la 6 ani, antrenate de tatăl lor, scrie Protocol. Au început să câștige concursuri și să participe pentru Canada la olimpiadele de șah.

Alexandra, de exemplu, a câștigat Campionatul Național de Șah din SUA la 15 ani și a fost cooptată în clubul de șah al Stanford. Niciuna dintre fete nu câștiga suficient din asta la acea vreme.

În timpul studenției la Stanford, Alexandra a început să facă streaming de meciuri „ca un hobby, de distracție, fiindcă îmi era dor de turneele competiționale”.

Două șahiste canadiene de origine română fac senzație pe internet. Pandemia a adus șahul online la concurență cu jocurile cele mai populareAlexandra Botez

Abia după ce a început pandemia, Alexandra, care absolvise facultatea și se întorsese în Canada, a început să facă transmisiuni pe YouTube împreună cu sora ei.

Pasiune de pandemie

„Asta se întâmpla înainte de explozia de popularitate a șahului, când am început să lucrăm împreună la canalul de YouTube”, a spus Andrea pentru Protocol. Așa s-a născut BotezLive, care de la începutul pandemiei a crescut de 16 ori.

Două șahiste canadiene de origine română fac senzație pe internet. Pandemia a adus șahul online la concurență cu jocurile cele mai populareAndrea Botez

Iar în decembrie 2020, Alexandra și Andrea au semnat un contract cu Team Envy, o organizație de top.

Acum, șahul e pe val și să faci streaming a devenit o nouă variantă de a face bani din pasiunea ta. Premiile la turnee au devenit și ele substanțiale. Chess.com a oferit premii de 50 de mii de dolari pentru turneul din iunie 2020. Meciul de inaugurare a înregistrat un record de 1 milion de utilizatori unici.

Foto: capturi BotezLive

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă