Două noi tratamente cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19 au fost aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente

3 săptămâni in urmă 4

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat joi undă verde pentru două noi tratamente împotriva COVID-19 - Ronapreve și Regkirona. Ambele sunt tratamente care se utilizează în stadiile timpurii ale infecției și sunt pe bază de anticorpi monoclonali antivirali.

Autorizările vin în contextul în care blocul comunitar se confruntă cu o nouă creștere a numărului cazurilor de COVID-19 și spitalizărilor, în pofida ratei mari de vaccinare din multe țări.

  • „Având în vedere creșterea numărului de infecții COVID-19 în aproape toate statele membre, este încurajator faptul că mai multe tratamente promițătoare se află în curs de dezvoltare în cadrul Strategiei noastre privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19. Astăzi facem un important pas înainte către obiectivul pe care ni l-am propus de a autoriza până la cinci tratamente noi în UE înainte de sfârșitul anului.
  • Vaccinarea rămâne în continuare instrumentul-cheie pentru combaterea COVID-19, pentru protecția împotriva infecției, spitalizării, decesului și a consecințelor pe termen lung ale bolii. Deși UE are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cetățenii continuă să se îmbolnăvească și să aibă nevoie de tratamente sigure și eficace pentru a combate infecția și a îmbunătăți nu numai perspectivele de recuperare mai rapidă, ci și cele de supraviețuire", afirmă comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Ea spune că, în cadrul Strategieiprivind mijloacele terapeutice, UE sprijină statele membre în vederea accesului la medicamente noi prin achiziții publice comune, precizând că două acorduri de achiziții publice au fost încheiate până în prezent și se află în curs negocieri pentru mai multe mijloace terapeutice împotriva COVID-19, fiind evaluate în prezent de către EMA.

Conform sursei citate, statele UE pot deja să apeleze la contractul CE pentru 55.000 de tratamente cu Ronapreve.

EMA evaluează în prezent alte șase medicamente care ar putea primi autorizația în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă