Dosarul Vrbetice: Rusia expulzează 20 de diplomați cehi

2 săptămâni in urmă 13

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a anunțat expulzarea a 20 de diplomați cehi, drept răspuns la decizia similară a Pragăi luată în urma dezvăluirilor despre cei doi agenți ruși suspectați că l-au otrăvit pe fostul spion Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018, potrivit BBC. Cei doi sunt acum conectați și cu o explozie la un depozit de arme din Cehia, din 2014.

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorului ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka, și i s-a comunicat că 20 de angajați ai ambasadei sale sunt declarați „personae non gratae” și trebuie să plece până luni la miezul nopții.

„L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”, se spune într-un comunicat al MAE rus.

Oficialii de la Praga au anunțat sâmbătă expulzarea a 18 diplomați ruși, ca urmare a suspiciunilor că în explozia de la depozitul de muniții sunt implicate serviciile secrete ruse.

Praga a informat aliații NATO și UE cu privire la aceste suspiciuni și va discuta chestiunea la reuniunea miniștrilor de externe din UE, luni.

Potrivit BBC, poliţia cehă este în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi că ar fi agenţi GRU, serviciul de informații al armatei ruse. Ei ar fi responsabili de explozia depozitului de muniţii, în 2014.

Cele două nume indicate de oficialii cehi se potrivesc cu cele folosite de cei doi suspecți în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, cu Noviciok, în orașul englez Salisbury, în 2018.

Cei doi suspecți sunt căutați de cehi în legătură cu o explozie din 2014 la un depozit de muniţii din zona Vrbetice. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă