Dosarul nuclear iranian: Macron îi cere lui Rouhani "gesturi clare"

2 luni in urmă 1

Emmanuel Macron i-a cerut marți președintelui iranian Hassan Rouhani ca Iranul să facă „gesturi clare”, „fără întârziere” pentru „a reveni la respectarea obligațiilor sale” privind energia nucleară și a coopera pe deplin cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat Eliseul, citat de AFP.

În cadrul unui interviu telefonic, marți, președintele francez i-a transmis omologului său iranian „profunda îngrijorare” față de deciziile luate de Iran „cu încălcarea acordului de la Viena” privind energia nucleară, într-un moment în care europenii vor prezenta o rezoluție AIEA condamnând Iranul pentru suspendarea anumitor inspecții ale programului său nuclear.

"Tensiunile în domeniul nuclear ne vor forţa ca în următoarele zile să emitem o notă de protest în cadrul Consiliului guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică", a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, conform agenţiei Reuters.

Iranul a anunţat limitarea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în contextul tensiunilor cu Statele Unite. Teheranul a anunţat că nu va mai accepta inspecţii inopinate la instalaţii nucleare.

Marea Britanie, Franţa, Germania şi SUA au exprimat "preocupări grave" privind acţiunile Iranului şi au prezentat un proiect de rezoluţie Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Iranul şi Rusia au avertizat că vor fi consecinţe grave dacă proiectul de rezoluţie va fi adoptat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă