Dosarul Colectiv: Un avocat al victimelor cere recuzarea judecătorilor pentru „lipsă de imparțialitate”

2 săptămâni in urmă 13

Avocatul Daniel Iorga, reprezentantul a câteva zeci de persoane care s-au constituit parte civilă în dosarul Colectiv, a cerut la termenul de miercuri, 17 noiembrie, recuzarea completului de judecată de la Curtea de Apel București care judecă dosarul pentru că nu a motivat decizia de schimbare parțială a încadrării juridice a faptelor pentru care primarul Piedone și mai mulți funcționari publici au fost deferiți justiției, decizie luată la termenul din 3 noiembrie.

Judecătorii Adina Dumitrache, Andrei Iugan şi Carmen Găină au decis pe 3 noiembrie că funcţionarii de la Primăria Sectorului 4, dar și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu. Altfel spus, a fost schimbată încadrarea juridică – de la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Practic, prin această schimbare, aceștia sunt pasibili de pedepse mai ușoare dacă vor fi găsiți vinovați.

În debutul ședinței din 17 noiembrie, avocatul Iorga, reprezentantul legal a câteva zeci de victime ale incendiului din clubul Colectiv, a anunțat că a depus la Curtea de Apel o cerere de recuzare a completului de judecată pe care îl acuză de „lipsă de imparțialitate”, întrucât lipsa totală a motivării constituie „o încălcare a dreptului la un proces echitabil al părților civile”.

Avocatul argumeantează că decizia luată la termenul precedent „a generat o modificare a cuantumului pagubei ce poate fi reținută în sarcina inculpaților, cu atât mai mult cu cât părțile civile trebuiau să cunoască motivele de fapt și de drept pentru care inculpații nu răspund pentru întreg prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor”.

Ședința a fost suspendată după depunerea cererii, iar un alt magistrat trebuie să se pronunțe acum pe cererea avocatului.

Schimbarea încadrării

În prima decizie de condamnare din dosarul Colectiv, Tribunalul București a decis că Piedone a comis două infracţiuni de abuz în serviciu, una cu consecinţe deosebit de grave. A fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare.

La termenul din 3 noiembrie, completul de judecată a schimbat încadrarea eliminând „consecințe deosebit de grave”. Inculpații ceruseră, prin avocații lor, ca încadrarea juridică să fie schimbată din abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în neglijență în serviciu, lucru respins de instanță.

La termenul anterior deciziei, DNA a cerut instanţei să respingă toate cererile de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi funcţionarii publici. 

Decizia se aplică primarului Piedone, funcționarilor de de Primăria Sectorului 4 și pompierilor ISU inculpați în dosarul Colectiv.

După decizie, magistrații au anunțat că la termenul din 17 noiembrie se va discuta „compunerea completului care va soluţiona cauza în continuare”. Altfel spus, pe 17 noiembrie va fi clar în cât timp va fi anunțată decizia finală în dosarul Colectiv.

Condamnările de la Tribunalul București

În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:

 • Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
 • Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
 • Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
 • Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
 • Antonina Radu, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
 • George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
 • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: 8 ani de închisoare;
 • Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare;
 • Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
 • Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
 • Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
 • Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare;
 • Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare;
 • Clubul Colectiv SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
 • Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
 • SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.

Decizia nu este definitivă. Verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.

<strong>65 de oameni au murit, iar alţi 146 au fost mutilaţi pe viaţă în urma incendiului produs în clubul Colectiv, acum 6 ani. </strong>

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă