Dosarul 10 August: Tribunalul București le cere parlamentarilor și miniștrilor să respecte separația puterilor în stat după ce o judecătoare a respins definitiv deschiderea dosarului

1 lună in urmă 1

Tribunalul București arată într-un comunicat de presă provocat de reacțiile politicienilor față de închiderea dosarului 10 August că ”reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă” și le reamintește politicienilor că în Constituție este prevăzută separarea celor trei puteri – legislativă, executivă și judecătoarească.

Reacți Tribunalului București vine după ce mai mulți politicieni au comentat critic sentința definitivă pronunțată marți de o judecătoare, care a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului violențelor jandarmilor de la mitingul Diasporei din 10 august 2018.

Premierul Florin Cîțu a arătat într-un interviu pentru G4Media.ro că este ”dezamăgit” de sentință și că i-a cerut ministrului Justiției să caute soluții pentru atacarea ei.

Comunicatul integral al Tribunalului București:

”În pronunţarea soluţiilor judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, în conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constituţia României.

Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente.

Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc, independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor.

În consecinţă, discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat. (Foto: Pixabay.com)

Citește și:

EXCLUSIV Florin Cîțu despre decizia Tribunalului de a respinge cererea de redeschidere a dosarului 10 August: I-am cerut ministrului Justiției să vină rapid cu soluții ca vinovații să plătească / Sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă