Dosarele fraudei finaciare: Prietenii lui Putin au spălat bani prin intermediul unor bănci din Londra

5 luni in urmă 78

Unul dintre cei mai apropiați prieteni ai președintelui rus Vladimir Putin s-ar fi folosit de Barclays Bank din Londra pentru spălarea banilor și pentru a evita sancțiunile impuse după anexarea Crimeei în 2014, potrivit unei ample anchete jurnalistice la care au participat peste 100 de redacții din toată lumea. Este vorba despre miliardarul Arkady Rotenberg care îl cunoaște pe Vladrimir Putin din copliărie, scrie BBC News.

Restrcițiile financiare i-au fost impuse acestuia de către SUA și UE în 2014, ceea ce însemna că băncile occidentale erau pasibile de sancțiuni serioase dacă făceau afaceri cu prietenul Kremlinului.

Barclays susține că a respectat toate obligațiile legale și regulamentare pe care le avea.

Potrivit unor scurgeri de informații, documentele financiare, rapoartele de activitate ale băncilor arată cum companiile controlate de Rotenberg au continuat să dețină conturi secrete la băncile ociidentale.

Documentele, denumite Dosarele FinCEN, au fost consultate și de BBC.

În martie 2014, SUA au impus o serie de sancțiuni Rusiei ca urmare a anexării peninsulei Crimeea, din sudul Ucrainei, în urma unui simulacru de referendum local.

Departamentul Trezoreriei l-a trecut pe lista neagră a sancțiunilor pe Rotenberg, 68 de ani, și pe fratele său Boris, 63 de ani, pe care îi descria drept ”membri ai cercului restrâns de putere din Rusia”. Cei doi s-au antrenat în aceeași sală de judo cu Putin, în tinerețe.

În ultimii ani, companiile lui Arkady Rotenberg au construit durmuri, gazoducte și centrale electrice în baza unor contracte cu statul rus.

Potrivit autorităților americane, frații Rotenberg au oferit sprijin proiectelor lui Putin și au câștigat miliarde de dolari din contractele cu Gazprom și din pregătirea și organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sochi.

În 2018, americani l-au adăugat pe lista neagră și pe fiul lui Arkady Rotenberg, Igor, cu scopul de a tăia accesul rușilor de la întregul sistem financiare occidental.

Cu toate acestea, familia Rotenberg pare că a continuat să transfere bani atât în Marea Britanie, cât și în SUA. În 2008, Barclays a deschis un cont pentru una dintre companii, Advantage Alliance.

Potrivit documentelor obținute de jurnaliștii care au participat la anchetă, compania a transferat 60 de milioane de lire sterline între 2012 și 2016, mare parte din tranzacții având astfel loc după impunerea sancțiunilor.

În iulie 2020, o anchetă întreprinsă de Senatul SUA i-a acuzat pe frații Rotenberg au folosit drept paravan pentru spălarea banilor o acțiune de achiziționare a unor obiecte de artă extrem de scumpe, prin intermediul companiei.

Sume astronomice de bani murdari au trecut ani de zile prin cele mai mari instituţii bancare din lume, dezvăluie o investigaţie internaţională a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care denunţă insuficienţele de reglementare din sectorul bancar.

”Profiturile obţinute din droguri, averile deturnate ale ţărilor în curs de dezvoltare şi bani câştigaţi din piramide Ponzi au reuşit să treacă prin aceste instituţii financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajaţi ai băncilor”, rezultă din ancheta la care au lucrat 108 instituţii media din 88 de ţări.

Ancheta se bazează pe mii de „rapoarte de activitate suspectă” (SAR) făcute de poliţia financiară a Trezoreriei SUA, FinCen.

Fişierele FinCEN au identificat cel puţin 2.000 de miliarde de dolari în tranzacţii suspecte între 2000 şi 2017, dintre care 514 miliarde de dolari se referă la JPMorgan Bank şi 1,3 trilioane de dolari la Deutsche Bank. Aceste rapoarte de activitate suspectă ridică îndoieli cu privire la originea fondurilor, dar nu constituie neapărat dovezi de fraudă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă