Donald Trump pus sub acuzare pentru a doua oară de Camera Reprezentanților. Este o premieră în istoria SUA

1 week ago 27

Camera Reprezentanților a decis, miercuri, pentru a doua oară, declanșarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump. El este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020. 

ACTUALIZARE 23:35. Au fost 232 de voturi pentru punerea președintelui sub acuzare, inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani. Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abținut.

ACTUALIZARE 23:24. Majoritatea pentru ca președintele să fie pus sub acuzare a fost deja atinsă. Camera Reprezentanților numără 435 de membri și este dominată de democrați. Deja sunt peste 220 de voturi în favoarea punerii sub acuzare.


Știrea inițială:

Votul în camera inferioară a Congresului SUA a început și este acum în desfășurare.

La încheierea dezbaterilor asupra actului de punere sub acuzare, înainte de a trece la votul propriu-zis, nouă republicani anunțaseră că vor vota în favoarea punerii sub acuzare.

Decizia finală de punere sub acuzare și demitere a președintelui aparține Senatului, însă este puțin probabil ca votul să aibă loc în zilele care i-au mai rămas lui Donald Trump la Casa Albă. Potrivit unor informații vehiculate în presa americană, liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, nu este de acord să convoace o sesiune a Senatului în regim de urgență. Astfel, mai mult ca sigur, Senatul nu se va reuni înainte de data de 19 ianuarie, adică în ajunul învestirii oficiale a lui Joe Biden ca președinte.

Confruntat cu tot felul de informații vehiculate pe surse în presa americană, Mitch McConnell a transmis miercuri seara o scrisoare către colegii republicani și i-a înștiințat că nu a luat încă o decizie în privința votului său, lăsând astfel să planeze suspansul. El a spus că are de gând să asculte argumentele, atunci când vor fi ele prezentate în procesul din Senat.

Cert este că Donald Trump intră în istorie chiar pe final de mandat: el devine primul președinte american care este pus sub acuzare de două ori. Trump a mai fost pus sub acuzare, la începutul anului trecut, pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani.

Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic. Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului. Ea presupune un larg acord al forţelor politice, pentru că destituirea necesită votul unei majorităţi de două treimi dintre senatori.

Senatul are cuvântul decisiv

În acest moment, în Senat, republicanii au o majoritate de 51 la 48, un loc fiind vacant. O majoritate simplă ar fi ușor de obținut, având în vedere că există deja câțiva senatori republicani cunoscuți pentru opoziția față de Trump. În Senat este nevoie însă de 67 de voturi, adică două treimi. De aceea, personajul-cheie pentru procedura din Senat este Mitch McConnell, influentul lider al majorității din Senat, cel care îi conduce pe republicanii din camera superioară din 2007. Conform unor surse din Partidul Republican citate de presa americană, Mitch McConnell crede că punerea sub acuzare a lui Trump ar fi modul cel mai ușor prin care partidul ar putea scăpa de „trumpism”, mișcare pe care deja mai mulți republicani, mulți foști aliați ai președintelui, o consideră toxică pentru partid.

Un vot pozitiv al Senatului înseamnă demiterea imediată şi automată din funcţie a lui Donald Trump. În acest caz, conform Constituţiei americane, vicepreşedintele Mike Pence va deveni preşedinte al Statelor Unite pentru restul de mandat al lui Trump, care expiră în șapte zile, la 20 ianuarie 2021.

Ulterior, Senatul ar putea ţine un nou vot prin care să îi interzică lui Trump să mai candideze pentru funcţia de preşedinte. În caz contrar, acesta ar putea să candideze din nou în 2024, chiar şi dacă a fost demis. 

Editor : Luana Pavaluca

Read Entire Article

Powered By Seo Tools