Donald Trump, presiuni asupra Ministerului Justiției pentru a declara alegerile fraudate. Ministru: ”Nu am găsit nici o dovadă”

2 luni in urmă 20


Fostul președinte american Donald Trump a făcut presiuni asupra Ministerului Justiției pentru ca acesta să declare ”fraudate” alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, potrivit cotidianului american New York Times, relatează Agerpres, care citează EFE.


Acțiunea lui Trump era parte a campaniei miliardarului republican de a invalida scrutinul, cu toate că acesta fusese informat că nu există dovezi de fraudă, arată sursa citată.


”Voi spuneți doar că scrutinul a fost fraudat, iar eu mă ocup de restul”, a cerut Trump la 27 decembrie 2020, la o lună și jumătate după victoria la prezidențiale a democratului Joe Biden, potrivit notițelor luate de către numărul doi din Ministerul Justiției, Richard Donoghue, relatează AFP.


Documentele, prezentate la procesul asaltului de la Capitoliu


Vineri, aceste documente au fost prezentate de o comisie a Camerei Reprezentanților care anchetează asaltul comis de susținătorii lui Trump asupra Capitoliului din Washington.


Jefferey Rosen, ministrul interimar al Justiției, i-ar fi dat replica lui Trump: "Înţelegeţi vă rog că Ministerul Justiţiei nici nu poate şi nici nu va pocni din degete pentru a schimba rezultatul alegerilor, nu aşa funcţionează lucrurile".


Ministrul i-a mai explicat lui Trump că cercetase acuzațiile de fraudă electorală și nu găsise nici o dovadă.


"Avem datoria să le spunem oamenilor că a fost un scrutin ilegal şi fraudat", a răspuns Trump.


Conform AFP, această conversație avea loc cu doar câteva zile înaintea asaltului asupra Capitoliului, al susținătorilor lui Trump.


"Aceste notiţe în manuscris dovedesc că preşedintele Trump a ordonat direct principalei noastre agenţii însărcinate cu aplicarea legii să ia măsuri care vizau modificarea rezultatelor unui scrutin corect şi liber în ultimele sale zile de mandat", a declarat aleasa democrată Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de investigaţie a asaltului asupra Capitoliului, într-un comunicat de presă.


În notițe mai apar și alte detalii interesante. De exemplu, Trump susținea că au avut loc fraude în statele Georgia, Michigan, Nevada şi Arizona. În același timp, însă, Donoghue îi spunea miliardarului că nu s-au găsit dovezi, după ”zeci de investigații și sute de audieri”.


Ulterior, Trump s-a interesat de ”alte locuri” și a atacat persoanele care respingeau ipoteza fraudei electorale.


Cei de la Ministerul Justiției l-au mai informat pe Trump că instituția nu avea dovezi care să justifice începerea unei acțiuni în justiție pe tema rezultatului scrutinului. Pe de altă parte, miliardarul american le spunea că ”mii de persoane au sunat” la birourile procurorilor districtuali pentru a se plânge și ”nimeni nu are încredere în FBI”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă