Domesticirea cailor a schimbat cursul omenirii. Momentul istoric a fost identificat de cercetători

1 lună in urmă 37

Duminica, 31 Octombrie 2021, ora 00:35

109 citiri

Domesticirea cailor a schimbat cursul istoriei, dar oamenii de ştiinţă au încercat mulţi ani să-şi dea seama când anume a avut loc acest eveniment crucial pentru omenire. Dovezile prezentate într-un nou studiu, care a folosit analiza DNA, sugerează că domesticirea cailor a început acum 4.200 de ani, în stepele din regiunea Mării Negre și Rusia de astăzi, înainte să se extindă în Asia şi Europa, în secolele care au urmat.

Cercetătorii spun că a fost o misiune extrem de grea să identifice când şi unde a avut loc domesticirea cailor, pentru că a fost o tranziţie mai puţin evidentă decât în cazul altor animale domesticile, precum vitele. În schimb, oamenii de ştiinţă au trebuit că analizeze dovezi indirecte, precum modificările danturii, care sugerau purtarea unui căpăstru sau chiar imaginile din diferite culturi, care simbolizau cai.

„Să urmărim activitatea umană în dovezile arheologice este o misiune dificilă, cu atât mai dificilă atunci când vine vorba despre reconstrucția relaţiilor antice cu cai, de la care am avut deseori pentru studiu doar materiale fragmentate, precum oase de cal”, spune William Taylor, profesor de arheologie la Universitatea Colorado şi co-autor al cercetării, citat de CNN.

În acest studiu recent, publicat în revista Nature, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă au colectat şi secvenţiat genomuri de la rămăşiţele a 273 de cai antici, descoperiţi în Europa şi Asia şi le-au comparat cu ADN-ul cailor moderni, pentru a le determina originea.

Cercetările anterioare sugerau că originea cailor domesticiţi a fost zona Botai, azi nordul Kazahstanului, în Asia Centrală, pentru că cele mai vechi dovezi arheologice despre domesticirea animalelor veneau de aici. Însă ADN-ul spune o poveste diferită. Caii moderni nu-şi au originea în caii Botai, care au trăit acum 5.500 de ani. Nici în cabalinele din Anatolia, Siberia sau Peninsula Iberică, cum se mai credea.

“Domesticirea cailor a fost un fulger în istoria omenirii, care a dus la transformări sociale extinse şi durabile în toată lumea antică”, a spus Taylor. „Caii le-au permis oamenilor să călătorească, să comunice, să facă comerţ pe distanţe care înainte erau de neimaginat”.

Răspândirea cailor domesticiţi

Eurasia a fost la un moment dat căminul mai multor populaţii de cai, distincte din punct de vedere genetic. Însă între anii 2200 şi 2000 î.e.n., a avut loc o schimbare dramatică, spun cercetătorii. O populaţie genetică dominantă a apărut în stepele din Caucazul de Nord, între bazinele râului Don şi fluviului Volga, în prezent parte din Rusia. Ulterior, această populaţie s-a răspândit şi a înlocuit grupurile de cai sălbatici din Eurasia, în câteva secole.

“Datele noastre arată că între anii 4.600 şi 4.200, crescătorii din regiunea Don-Volga au găsit o modalitate prin care să crească bazinul de reproducere a cailor locali”, explică Ludovic Orlando, expert în paleogenetică. "Asta înseamnă că aceştia puteau reproduce caii din ce în ce mai mult, generaţie după generaţie. De asemenea, au selectat cai cu anumite caracteristici”. În ADN-ul cailor au fost găsite dovezi ale domesticirii, inclusiv gene asociate cu un comportament mai docil, rezistenţă la efort şi o coloană vertebrală mai puternică, pentru a susţine greutatea suplimentară.

Citeste si:

Florin Cîțu joacă la cacealma

Echipa câștigătoare, deși în aparență unită, pare și ea un pic buimacă de ceea ce i se întâmplă. Deși atât PSD cât și USR au anunțat public, de nenumărate ori, că nu vor...

Exodul taberei Orban din PNL. Ce riscă cei 11 liberalii demisionari și care sunt planurile fostului președinte al partidului

La începutul săptămânii, fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat că demisionează din grupul parlamentar al liberalilor, anunțând că își continuă activitatea ca parlamentar...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă