Doi profesori universitari pe lista scurtă pentru a o înlocui pe Renate Weber ca Avocatul al Poporului

1 lună in urmă 22

Gyula Fabian de la Universitatea Babeș-Bolyai și Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București sunt cele două nume de pe lista scurtă a coaliției guvernamentale pentru a o înlocui pe Renate Weber ca Avocat al Poporului, potrivit unor surse citate de Hotnews.

Profesorul Gyula Fabian este susținut de către UDMR, în timp ce profesorul Favius Baias are sprijinul liberalilor. Momentan, USR-PLUS nu a propus un nume, potrivit surselor citate.

Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Flavius-Antoniu Baias este doctor în Drept „Summa cum laude” la Universitatea din Bucuresti (2001) și a fost decanul Facultății de Drept a Universitatii din Bucuresti. Predă Drept civil. Drepturile reale, Drept civil. De asemenea este avocat în Baroul Bucuresti (din 1985).

În timpul guvernării CDR, a fost secretar de stat la ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000) și a fost decorat cu „Steaua Romaniei” în grad de Comandor (2000).

Revocarea Renatei Weber din fruntea Avocatului Poporului a fost una din obiectivele trasate de coaliție încă din campania pentru parlamentare, dar momentul a fost amânat, potrivit unor surse, din cauza că nu s-a ajuns la o înțelegere privind numele înlocuitorului.

Procedura a fost demarată anul trecut când liberalii au depus proiectul în Parlament și trebuie doar finalizată printr-un vot în plen. PNL-USR-PLUS și UDMR dețin majoritatea atât în conducerea Parlamentului cât și în comisiile de specialitate unde are loc dezbaterea și adoptarea rapoartelor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă