Doi morți și opt răniți într-un protest anti-talibani, în vestul Afganistanului

1 lună in urmă 14

Focuri de armă au fost trase marți în timpul protestului organizat în Herat, unul dintre principalele orașe ale Afganistanului, aflat în vestul țării. Doi oameni au fost uciși și alți opt, răniți, în timpul manifestației, după cum a declarat pentru AFP un medic local, sub protecția anonimatului, relatează Euronews.

Potrivit medicului, toate victimele aveau răni produse prin împușcare.

Este vorba despre primele decese înregistrate la protestele împotriva talibanilor. În ultimele zile, astfel de manifestații au avut loc atât capitala Kabul, cât și în alte orașe precum Herat și Mazar-i-Sharif.

Câteva sute de presoane, printre care și femei, au participat marți la protestul din Herat. „Libertate” și ”Moarte Pakistanului” sunt două dintre mesajele scandate de manifestanții care contestă violențele din provincia Panjshir, precum și implicarea statului vecin, Pakistan, în probeleme din Afganistan.

Și la Kabul protestele au fost reprimate cu focuri de armă, potrivit corespondentului Euronews din capitala afgană.

De asemenea, în ultimele zile au avut loc și proteste ale femeilor afgane care cer să le fie respectate drepturile la muncă și educație și să participe la viața politică.

Talibanii, care au preluat controlul Afganistanului pe 15 august, au anunțat, marți, cine va ocupa posturile-cheie din noul guvern.

Lider al noului guvern de la Kabul a fost desemnat mulahul Mohammad Hassan Akhund, în timp ce adjuncții săi vor fi Abdul Ghani Baradar și Abdul Salam Hanafi. Funcția de ministru de Interne va fi ocupată de Sirajuddin Haqqani, care este lider al rețelei Haqqani, desemnată de SUA drept grupare teroristă, și figurează pe lista celor mai căutate persoane de către FBI.

Talibanii nu au făcut însă precizări despre prezența femeilor în guvern.

Luni, 6 septembrie, talibanii au anunțat că au preluat controlul asupra întregului teritoriul al Afganistanului, după ce au cucerit Valea Panjshir, ultimul bastion al rezistenței.

Foto: Profimedia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă