Doi jurnaliști, uciși de o bandă în Haiti, în timp ce documentau lipsa de securitate

3 săptămâni in urmă 12

Doi jurnaliști haitieni au fost împușcați, iar ulterior arși de vii de o bandă, într-un cartier din capitala Port-au-Prince, în timp ce documentau lipsa de securitate din zonă, informează CNN, care citează o sursă din cadrul Forţelor de Securitate Haitiene. Detaliile atacului rămân neclare, însă, potrivit sursei, un al treilea jurnalist a reușit să scape.

Potrivit sursei citate de CNN, banda Ti Makak a comis crimele în cartierul Petion-Ville din Port-au-Prince. Institutul de presă haitian Radio Écoute FM a confirmat că unul dintre jurnaliștii săi, John Wesley Amady, a fost ucis în atac în timp ce era pe teren, documentând lipsa de securitate în zonă.

Într-un comunicat transmis joi pentru CNN, postul a declarat că Amady „a fost împușcat cu sălbăticie și ars de viu de bandiți înarmați. Condamnăm cu maximă rigoare acest act criminal și barbar”, a transmis Radio Écoute FM, numindu-l un „atac grav la adresa dreptului la viață”.

În același document, Radio Écoute FM a transmis că și-a suspendat activitatea până la noi ordine „în semn de solidaritate cu familia victimei”.

Atacurile vin pe fondul unor violențe extreme și al deteriorării condițiilor de securitate în Port-au-Prince, unde grupuri rivale se luptă între ele sau cu poliția pentru controlul străzilor.

Situația de securitate din Haiti, una dintre cele mai sărace națiuni din America, a scăzut brusc de la asasinarea președintelui Jovenel Moise în iulie 2021, notează BBC. Sâmbătă, oameni înarmați au încercat să-l omoare pe prim-ministrul haitian Ariel Henry. El a promis că va reprima bandele care au fost acuzate de un val de răpiri în toată țara.

Marți, un fost militar columbian a fost pus sub acuzare pentru presupusa sa implicare în asasinarea lui Jovenel Moise. Până acum, în Haiti au fost arestate mai multe persoane în ancheta privind asasinarea președintelui, însă columbianul, pe nume Mario Antonio Palacios Palacios, este primul suspect pus sub acuzare în acest caz.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă