Doi deținuți condamnați la moarte în Japonia dau statul în judecată pentru că execuțiile au loc în ziua în care sunt anunțate

3 săptămâni in urmă 20

Doi condamnați la moarte din Japonia au dat în judecată guvernul, pentru că anunță execuțiile în aceeași zi în care au loc. Deținuții condamnați la moarte sunt anunțați doar cu câteva ore înainte de a fi executați. Pedeapsa capitală se aplică prin spânzurare, notează BBC.

Doi deținuți au intentat joi un proces la tribunalul districtual din orașul Osaka, în ceea ce se crede a fi o premieră, argumentând că preavizul scurt dinaintea execuției nu le dă timp să depună o contestație. Avocatul celor doi a susținut că un astfel de preaviz este „extrem de inuman”, conform presei locale. Cei au cerut despăgubiri de 22 de milioane de yeni (193.500 de dolari n.r.), potrivit avocatului lor.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat de mult această practică, spunând că are un impact asupra sănătății mintale a prizonierilor.

„Deținuții condamnați la moarte trăiesc în fiecare dimineață cu teamă că acea zi va fi ultima”, a spus avocatul celor doi condamnați, potrivit unui raport Reuters.

„Guvernul central a spus că acest lucru este menit să-i împiedice pe prizonieri să sufere înainte de execuție, dar asta nu este o explicație. În străinătate, prizonierilor li se oferă timp să se gândească la sfârșitul vieții lor și să se pregătească mental”, mai spune avocatul, conform BBC.

În prezent, peste 100 de persoane sunt condamnate la moarte în Japonia. De aproape doi ani nu a mai avut loc nicio execuție în rândul celor condamnați. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă