Doi copii de nici doi ani au suferit arsuri foarte grave după ce au vărsat oala cu ciorbă: „Medicii din Huşi nu au apreciat iniţial corect suprafața arsă pe care o avea una dintre fetițe”

1 lună in urmă 26

Doi copii au ajuns la Spitalul din Huşi, sâmbătă, dupa ce au vărsat oala cu ciorbă fierbinte. Fetița de un an și nouă luni a suferit arsuri foarte grave, fiind solicitat transferul ei la București.

Medicul Raluca Alexandru a explicat pentru News.ro că medicii de la Huşi nu au apreciat iniţial corect suprafaşa arsă pe care o avea fetița cea mică.

„S-a cerut acordul medicului de la chirurgie plastică, medicului de gardă, a fost dat acordul medicului de gardă, dar cu amendamentul bine, dânşii prezentând arsura ca fiind de 80, 90 la sută la un copil atât de mic, bineînţeles că te gândeşti că copilul va merge în terapie intensivă, copilul fiind probabil intubat şi ventilat mecanic, şi are nevoie de ventilator. Această solicitare de transfer a venit exact în momentul în care toată echipa şi majoritatea medicilor din spital erau preocupaţi de acest caz din accidentul rutier, în acelaşi timp venise şi fata şi în această perioadă medicii de la ATI, medicii urgentişti, o mare parte din personalul spitalului era lângă acest caz şi preocupaţi de cazul din accidentul rutier.  S-a temporizat puţin acordul final şi s-a transmis, şi asta trebuie să se ştie, în momentul în care soliciţi un transfer, copilul trebuie să-l reechilibrezi, acolo unde ajunge prima dată trebuie să i se pună o linie venoasă, nu este suficient şi să spui, ”Vreau să vă trimit copilul”. Nu, copilului trebuie să-i acorzi primul ajutor, cea mai importantă este reechilibrarea din primele ore. Dacă nu este făcută corect, atunci copilul va avea complicaţii ulterior,, chiar dacă ajunge la noi  şi nouă ne vine greu să-l reechilibrăm. Norocul copilului este că evaluarea copilului a fost făcută 80, 90 % şi de fapt el este doar 40%”, a explicat pentru News.ro Raluca Alexandru.

Dr. Raluca Alexandru: Am spus Da, avem locuri la terapie intensivă

“S-a dat acordul definitiv, am spus ”Da, avem locuri şi la terapie intensivă, puteţi să trimiteţi copilul”. Probabil că dânşii s-au grăbit foarte tare să transfere copilul şi l-au transferat la Iaşi, Iaşiul probabil dându-şi acordul. Nu este nimic negativ în tot acest transfer, până la urmă copilul este bine să ajungă la cel mai apropiat centru de arşi, şi Iaşiul are competenţă de a trata astfel de arsuri. Mai bine copilul să fie reechilibrat, să fie corect tratat până când este transferat, este mai rău să-l ţinem neechilibrat, să nu ne uităm la el şi sa nu facem nimic, sa stăm pe telefoane ca să-l transferam cât mai repede. Noi nu am refuzat niciodată, noua ne vin cred ca zilnic sau a doua zile arsuri grave din ţara, arsuri se întâmpla foarte des la copii la noi în ţara, acum în aceasta pandemie cât s-au restrans locurile noi oricum avem 15 – 16 cazuri de arsuri pe luna, pleacă unii şi vin alţii, eu zic ca gestionarea trebuie făcută, aşteptat, primit acordul, reechilibrat, este foarte important, şi iar, foarte important ca evaluarea suprafetei de arsura să se facă corect”, a adăugat medicul.

Cei doi copii au ajuns la Spitalul din Huşi dupa ce s-au opărit cu ciorbă fierbinte, iar apoi au fost transferaţi la Iaşi după ce au fost evaluaţi de medicii de la Vaslui. Initiţal medicii au stabilit că fetiţa are arsuri pe 90 % din suprafaţa corpului, însă medicii de la Iaşi au stabilit că suprafaţa afectată este de 40%. Starea baieţelului este mai bună, leziunile lui fiind mult mai mici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă