Doi copii cu malformații cardiace grave, transferați de la Iași la o clinică din Italia. Medic: „În România, cozile pentru astfel de intervenții sunt infinite”

1 lună in urmă 1


Spitalul de Copii din Iași a anunțat că doi nou-născuți, cu grave malformații cardiace, au fost transferați la o clinică din Italia pentru a fi operați de urgență, fiind singura șansă de a le salva viața.


Situația de astăzi reflectă starea precară a sistemului medical din România atunci când vine vorba de chirurgia cardiovasculară pediatrică: sunt foarte puține clinici care fac intervențiile majore și sunt cozi de luni bune la acestea.


Reprezentanții spitalului ieșean au fost ajutați să realizeze transferul de către Asociația Blondie, un ONG care ajută copiii defavorizați. 


Prima intervenție chirurgicală, reușită


Cadre medicale urcă în avion copilul care urmează să fie operat la Clinica San Donato din Milano | Sursa foto: Asociația Blondie.

Doi copii cu malformații cardiace grave au fost transferați la clinica San Donato din Milano.


Unul de 3 luni, la finalul lunii decembrie, care era infectat și cu noul coronavirus, care a fost între timp operat și așteaptă să se externeze și o fetiță de 28 de zile, transferată ieri.


„Primul a fost transferat la sfârșitul lunii decembrie, având diagnosticul de drenaj venos total aberant. Este vorba de un copil care a trecut și prin COVID-19, s-a negativat la noi în spital și după negativare s-a permis transferul către clinică. Este bine, a fost detubat și urmează să se întoarcă acasă”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii din Iași.


În cursul zilei de joi, 7 ianuarie, a plecat în Italia și al doilea transfer - un copil cu diagnosticul „arc aortic întrerupt”, fiind internat la aceeași clinică din Italia.


Cazul a fost complicat de infectarea cu COVID


Urmărirea pe parcursul transferului a fost efectuată de o echipă medicală condusă de dr. Cătălin Cîrstoveanu, de la Spitalul Marie Curie din București.


Situația primului copil a fost complicată și de faptul că acesta avea 3 luni în momentul în care a ajuns la clinica din Italia, aceasta fiind vârsta maximă până la care este recomandată intervenția chirurgicală.


Acesta a stat internat de pe 18 noiembrie în spitalul din Iași până când a învins infecția cu COVID-19 și a putut fi transferat.


Al doilea copil este internat de la vârsta de 10 zile la unitatea medicală, pe Terapie Intensivă, și a plecat la 28 de zile spre Italia pentru a fi operat, medicii considerând că s-a reușit intervenția la timp pentru a putea fi salvat. 


Cred că este principala dramă a copiilor cu malformații cardiace care se nasc în România: listele de așteptare pentru corecția malformațiilor sunt infinite în centrele unde se realizează astfel de intervenții, unii copii nu mai pot aștepta și trebuie să urgentăm tot transferul.

dr. Lavinia Ionescu:
Dr. Lavinia Ionescu. Foto: Agerpres

„În general sunt malformații cardiace grave, dacă corecția nu se face la timp și se depășește momentul operator, acel copil nu va avea o calitate a vieții corespunzătoare”, a completat dr. Lavinia Ionescu.


După intervenții, în funcție de perioada de recuperare ce urmează, copiii vor mai merge la clinica din Italia la control și vor rămâne în evidența spitalului din Iași.


Aceștia au fost tratați pe Secția ATI, care are în componență 10 paturi de neonatologie, unde sunt internați copiii care necesită intervenții chirurgicale.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă