Doi britanici condamnați la moarte de ruși, după ce i-au capturat în Ucraina, au fost eliberați în schimbul de prizonieri de miercuri seara

6 zile in urmă 31


Zece străini care au luptat în Ucraina și au fost capturați de ruși au fost eliberați miercuri seara, alături de 205 militari ucraineni, într-un schimb de prizonieri unic până acum. Cinci dintre acești străini sunt britanici, scrie The Sun, și ei au ajuns în Arabia Saudită, de unde se vor întoarce apoi acasă.


Printre aceștia se numără Aiden Aslin și Shaun Pinner, care fuseseră condamnați la moarte de un tribunal dintr-o republică separatistă din Ucraina susținut de Kremlin și ținuți în captivitate timp de cinci luni.


Prizonierii au fost eliberați printr-un acord surpriză negociat între prințul moștenitor Saudit Mohammed bin Salman și președintele rus Vladimir Putin.


Se crede că străinii au fost schimbați cu ofițeri ruși de rang înalt capturați de Ucraina în recenta victorie fulgerătoare din timpul contraofensivei din estul țării.


În zborul din captivitate, Aiden a înregistrat un mesaj video pentru apropiații lui, cu Shaun așezat lângă el. „Vrem doar să anunțăm pe toată lumea că acum am ieșit din zona de pericol”. „Suntem în drum spre casă, către familiile noastre”, a continuat Aiden. „Vrem doar ca toată lumea să știe veștile bune și le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut.”


Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, Nottinghamshire, a fost capturat luptând pentru forțele armate ucrainene în timpul bătăliei brutale pentru fabrica de oțel Azovstal din orașul Mariupol, în aprilie. Fostul soldat al armatei britanice Shaun, în vârstă de 46 de ani, a fost capturat alături de Aiden.


Familiile bărbaților au vorbit despre bucuria și ușurarea lor după ce au auzit vestea că au fost eliberați. Mama lui Shaun, Debbie Price, a spus pentru The Sun: „Nu am idee cum s-a întâmplat asta, sau de ce se află în Arabia Saudită, dar sunt nespus de bucuroasă, este o veste minunată”. Sora, Cassandra a spus că este „atât de ușurată că fratele meu și ceilalți vor fi acasă mâine”.


„Nu trebuie să uităm tot ce se mai întâmplă în Ucraina, dar deocamdată familiile noastre pot sărbători că băieții noștri sunt acasă!”, a adăugat ea.


Ceilalți britanici eliberați sunt luptătorii Andrew Hill și John Harding și un civil, Dylan Healy.


Rușii susțineau că Aiden și Shaun sunt mercenari și i-au condamnat la moarte, urmând să fie duși în fața unui pluton de execuție, după un proces fals, într-o regiune separatistă pro-Moscova din Ucraina.


Ambii au fost prezentați la televiziunea rusă în imagini de propagandă tulburătoare care l-au arătat pe Aiden fiind forțat să cânte imnul național al țării.


Ucraina a insistat că ambii bărbați au dreptul la protecție conform Convenției de la Geneva, deoarece erau rezidenți ai țării și servesc în baza unor contracte militare regulate cu forțele sale armate.


Premierul Liz Truss a salutat „vestea extrem de binevenită că cinci cetățeni britanici deținuți de oameni susținuți de ruși în estul Ucrainei se întorc în siguranță”. Ea a spus că informația a pus capăt „lunilor de incertitudine și suferință pentru ei și familiile lor”.Aiden Aslin, primul din dreapta, și Shaun Pinner, în centru, cei doi britanici condamnați la moarte și eliberați miercuri, în timpul zborului spre Arabia Saudită. Foto: Captură video

Aiden Aslin, în uniforma armatei ucrainene

Aiden Aslin, primul din stânga, Shaun Pinner și un cetățean marocan, în boxa acuzaților, la procesul în care au fost condamnați la moarte.

Prizonierii străini eliberați de ruși, coboară din avionul care i-a dus în Arabia Saudită. Foto: EPA

Prizonierii străini eliberați au ajuns în Arabia Saudită. Foto: EPA


Secretarul de externe James Cleverly a mulțumit saudiților și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.


James Rushton, un analist de securitate independent britanic, aflat la Kiev, a susținut că cei eliberați fac parte dintr-un schimb de prizonieri la nivel înalt, rușii de rang înalt mergând în sens invers. „Ucrainenii au prins niște prizonieri de nivel înalt în jurul arkovului, așa că probabil i-au schimbat cu acești luptători străini și băieții din Azovstal. Sunt destul de sigur că rușii i-ar elibera doar dacă ar primi ceva important în schimb”.


Alături de prizonierii britanici, ceilalți străini eliberați vin din SUA, Suedia, Croația și Maroc. Numele a doi americani, Alex Drueke și Andy Huynh, au fost confirmate în familia lui Drueke.


Atât Aiden, cât și Shaun erau soldați profesioniști salariați în Brigada 36 Marină din Ucraina.


Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă