Doi bebeluși morți în mahalaua Pirita, din Baia Mare, mama, adusă încătușată la înmormântare și păzită de trei echipaje de Poliție

1 lună in urmă 1


În doar patru zile, doi bebeluși au murit la Baia Mare, în aceeași zonă a orașului, mahalaua cunoscută sub numele Pirita, scrie Direct MM, portal de știri maramureșean. În ambele cazuri, polițiștii au deschis dosare in rem de ucidere din culpă.


Dramele din familiie numeroase și extrem de sărace care populează barăcile de lemn de la marginea municipiului Baia Mare, din mahalaua Pirita, au fost spuse de Claudia Costea, fondatoarea Asociației Pirita Children. Primul bebeluș a fost găsit mort în casă pe 2 ianuarie, iar cel de-al doilea, în dimineața zilei de Bobotează.


„Miercuri, 6 ianuarie, orele 10.15, polițiștii din Baia Mare au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că o tânără și-a găsit propriul fiu decedat. La fața locului, polițiștii au identificat apelanta și victima, un bebeluș de 3 luni.


În urma examinării exterioare a cadavrului nu au fost observate urme vizibile de violență. Cadavrul minorului a fost transportat la spital în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă”, a declarat Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.


E cutremurător faptul că micuțul găsit decedat nu avea eliberat certificatul de naștere și autoritățile vor elibera mai întâi un certificat de deces. Claudia Costea a povestit dramele celor doi bebeluși.


Mama lui Adonis a venit la înmormântare cu cătușe la mâini


„Azi dimineață (n.red. – miercuri), a mai murit un băiețel pe Pirita. Avea 3 luni și jumătate, părinți minori. Mama, fără acte, tatăl, nerecunoscut. Totuși a fost lăsat din spital acasă, deși bunica maternă (singura care putea legal să-si asume responsabilitatea) e închisă. Din toate motivele de mai sus, copilul va avea mai întâi un certificat de deces, iar apoi unul de naștere.


Înmormântarea lui Adonis, celălalt bebeluș decedat (7 luni) a fost parte dintr-un coșmar, ca și probabil viața lui. Mama, care săvârșește o pedeapsă pentru furt, a fost condusă la cimitir de trei echipaje de poliție. Avea cătușe și nu a avut voie să se apropie de ceilalți doi copii (8 și 9 ani).


Asta, în timp ce protecția copilului sau asistența socială, au lipsit. Tatăl a avut nevoie de ajutor cu tot ce a însemnat înmormântarea copilului lui, pentru că retardul social în care trăiește este o condamnare la neputință. Anul trecut, tot în ianuarie, au mai murit doi copii sub un an. Și dacă ar fi să fac o listă, din ce povestesc oamenii, din fiecare familie a murit, de-a lungul timpului, câte un copil, în unele chiar doi. Toți, în primii ani de viață.


Tot ce s-a întâmplat în zilele care au trecut, e un iad. Unul dintre copii a zis azi că «poate o să ne ducă diavolul pe toți». S-ar putea.


130 de copii în condițiile cele mai mizere posibil


În numele Asociației Pirita Children, voi scrie toată povestea sub forma unui studiu de caz și voi sesiza mai multe instituții, care au responsabilitatea de a proteja copiii vulnerabili. Dacă vreți să vă alăturați acestui demers, am nevoie de multă susținere.


Aș vrea să obțin, în final, implicarea instituțiilor de la nivel local și național, într-un program concret, zilnic și direct în comunitate, pentru mamele care au copii 0-3 ani și un alt program concret, zilnic și direct în comunitate pentru prevenirea sarcinilor la adolescente.


Trăim într-o țară europeană care nu e în război. Și totuși, la marginea orașului, trăiesc 130 de copii, în colibe improvizate, fără curent, fără apă, ai căror părinți muncesc pe rampa de gunoi a orașului, cu calul și căruță, fix că în Evul Mediu”, a scris tânăra.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă