Doi alpiniști indieni au primit interdicție să escaladeze munții din Nepal, după ce au mințit că au cucerit Everestul

1 lună in urmă 1

Doi alpiniști din India și șeful lor de echipă nu mai au voie să practice alpinism în Nepal pentru următorii șase ani, după ce autoritățile au descoperit miercuri că cei doi au declarat în mod fals că au urcat până pe vârful muntelui Everest în 2016, relatează BBC.

Narender Singh Yadav și Seema Rani Goswami au susținut în 2016 că au cucerit vârful Everest, fapt certificat inițial de departamentul de turism la acea vreme.

Cei doi nu au reușit însă să aducă nicio dovadă a succesului, cand Yadav a fost nominalizat pentru un premiu. Astfel că autoritățile au declanșat o anchetă împotriva lor.

Urcarea până în vârful Everestului, la 8.848,86 de metri, este considerată un mare succes pentru alpiniștii din întreaga lume.

Când Yadav a fost nominalizat pentru prestigiosul premiu Tenzing Norgay Adventure Award anul trecut, mai mulți apiniști au început să pună la îndoială succesul său și al partenerei sale.

Un oficial al ministerului turismului din Nepal a declarat pentru AFP că, în timpul investigațiilor efectuate cu alți alpiniști, au descoperit că cei doi „nu au ajuns niciodată în vârf” și nu au reușit să producă dovezi că ar fi făcut acest lucru.

„În cadrul anchetei noastre, am constatat că au prezentat documente false, inclusiv fotografii. Pe baza documentelor și a conversației cu oficialii în cauză, inclusiv sherpa [alpiniști experți din Nepal], am ajuns la această concluzie”, a declarat un oficial al ministerului culturii din Nepal.

Nu este pentru prima dată când alpiniști indieni sunt acuzați că au mințit autoritățile în ceea ce privește cucerirea vârfului Everest.

În 2016, un cuplu a înfuriat autoritățile din Nepal. Cei doi, care erau erau polițiști, au primit interdicție să escaladeze munții din Nepal pentru următorii zece ani. Totul după ce autoritățile nepaleze au descoperit că aceștia au trucat câteva fotografii cu ei, să pară ca și cum cei doi au ajuns pe vârful Everest.

Foto: Epa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă