Dodon, Șor și Candu au votat declarația cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului de la Chișinău

3 săptămâni in urmă 1

Partidul Socialiștilor a lui Igor Dodon, platforma Pentru Moldova a oligarhului fugar Ilan Șor, dar și fracțiunea Pro Moldova condusă de Andrian Candu au votat, vineri, cu 54 de voturi o declarație în privința dezacordului cu privire la dizolvarea Legislativului prin care susțin că nu au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului.

Practic, cele trei partide anti-reformiste vor să facă imposibile alegerile anticipate cerute de președintele Maia Sandu.

Andrian Candu este finul oligarhului fugar Vlad Plahotniuc. În cazul unor anticipate, atât Candu cât și ceilalți deputați din grupul Pro Moldova pe care îl conduce, desprins din Partidul Democrat, nu mai au șanse de a mai intra în viitorul Parlament, conform celui mai recent sondaj Baromentru de Opiniei Publice (BOP) de la Chișinău.

„Luând act de necesitatea stringentă a învestirii unui guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economic, declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea președintelui țării”, a precizat deputatul socialist Vasile Bolea, care a citat din textul declarației.

Anterior, pe rețele sociale, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco afirma că această declarație este hilară, deoarece oricum nu poate înlocui Constituționația care spune clar că două două tentative de votare a unui guvern (deja epuizate în Legislativul de la Chișinău – n.r.) Parlamentul trebui dizolvat și organizate alegeri anticipate.

Deputatul independent Octavian Țîcu a condamnat încă o dată alianță oficializată dintre Partidul Socialiștilor condus de liderul prorus Igor Dodon și Partidul Șor, condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru „furtul miliardului” de dolari din trei bănci din Republica Moldova.

„Partidul Socialiștilor, care a compromis definitiv lupta împotriva pandemiei și conducerea Republicii Moldova, împreună cu alte componente ale acestui Parlament, își dorește, împreună cu o grupare criminală Șor și cu transfugii unei alte organizații criminale Plahotniuc, să conducă mai departe Republica Moldova. În calitate de deputat și președinte al Partidului Unității Naționale, voi susține și solicit președintelui dizolvarea de urgență a acestui Parlament, care nu are nici un viitor și trebuie să dispară”, susține Țîcu.

Declarația politică de vineri a fost introdusă după ce, joi, în plen a Parlamentului nu a fost întrunit cvorumul pentru votarea lui Igor Grosu în calitate de premier.

A fost a doua tentativă eșuată de numire a Guvernului, prima tentativă consumându-se în data de 11 februarie cu Natalia Graviliță. Așadar, conform Constituției, președintele Maia Sandu are cale liberă pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate în Republica Moldova. Legea Supremă este superioară ca valoare juridică declarației politice votate astăzi în Parlament.

Foto: Deputații din Parlamentul Republicii Moldova votează declarația politică. Sursa/Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă