DOCUMENTE Propunerile de modificare a legilor Justiției, trimise CSM - șefii Parchetului general, ai DNA și DIICOT nu pot fi numiți în funcție dacă CSM dă aviz negativ / Care este forma propusă de Stelian Ion

1 lună in urmă 7

Ministerul Justiției a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de modificare și completare a celor trei legi ale justiției. Una dintre modificările importante aduse legii privind statutul magistraților vizează procedura de numire a procurorului general și procurorilor șefi ai DNA și DIICOT.

Astfel, au fost trimise CSM pentru avizare propunerile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Una dintre modificările importante aduse legii privind statutul magistraților vizează procedura de numire a procurorului general și procurorilor șefi ai DNA și DIICOT. Acum, aceștia sunt numiți în funcție, la propunerea președintelui cu avizul consultativ al DNA.

Modificarea propusă este ca șefii marilor parchete să poată fi numiți doar cu avizul favorabil al CSM. În cazul unui aviz negativ, procedura de numire se oprește.

Reamintim că actualul procuror general Gabriela Scutea și procurorul șef al DIICOT Giorgiana Hosu (care a demisionat între timp) au fost numiți de președintele Iohannis, la propunerea fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, în pofida avizului negativ al CSM.

Propunerile de modificare a procedurii, în legea privind statutul magistraților:

"În cazul emiterii unui aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției nu poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă, putând declanșa o nouă procedură în urma căreia nu poate fi propusă aceeași persoană pentru care s-a emis aviz negativDupă emiterea avizului favorabil al Secției pentru procurori a CSM (...), ministrul Justiției poate continua procedura, prin transmiterea către președintele României a propunerii de numire în funcia de conducere, însoțită de toate documentele motivate.Președintele României poate refuza, motivat, numirea în funcțiile de conducere, aducând la cunoștința publicului motivele refuzului. Decretul președintelui de numire în funcție sau refuzul motivat al acestuia se emite în maximum 30 de zile de la data transmiterii propunerii către ministrul justiției".

Potrivit propunerii Ministerului, reprezentanții societății în CSM trebuie să fie „specialiști în domeniul dreptului, cu o vechime de cel puțin 10 ani în activitatea juridică”. Legea actuală prevede o vechime de 7 ani.

Știre în curs de actualizare

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă