DOCUMENTE Cum a fost interzisă o expoziție de pictură contemporană la Palatele Brâncovenești pentru că nu respectă „dogma” bisericească / Centrul cultural are manager un fost director ADP, cu avere confiscată de ANI, iar consilierul juridic e cercetat penal pentru abuz în serviciu

2 luni in urmă 45

Expoziția de pictură Time Rush a artistului Genu Berlo a fost oprită de conducerea centrului cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, printr-o decizie a Consiliului de Administrație al instituției. Inițial, conducerea complexului a interzis expunerea uneia dintre picturi pentru că nu respectă „dogma”, iar în final au fost scoase toate lucrările. Artistul și curoatoarea expoziției, muzeografa Ana Negoiță, reclamă cenzura și abuzurile conducerii.

Ana Negoiță a relatat, pentru G4Media.ro, cum s-a ajuns în această situație.

La finalul fiecărui an, este organizat un call de proiecte la care se înscriu diverși artiști. Așa s-a întâmplat și în 2019. Artiștii aplică, își prezintă proiectele, iar un consiliu științific decide planul cultural pentru anul următor. Consiliul științific, format din conducerea instituției, doi experți din instituție și experți sau profesioniști externi, ia decizia.

Expoziția Time Rush a fost aprobată cu 6 voturi din 7, în cadrul planului cultural pentru 2020. Din cauza pandemiei, în anul 2020 nu a mai fost organizat niciun eveniment, planul fiind reprogramat pentru 2021.

Expoziția Time Rush a fost anunțată inclusiv pe site-ul centrului cultural și urma să se desfășoare în perioada 24 iulie -11 septembrie.

În 22 iulie, când se realiza panotarea, șefa Secției expoziții, Mădălina Mirea, și-a exprimat profunda nemulțumire față de expunerea unei lucrări și a cerut îndepărtarea acesteia, argumentând că pictura – inspirată dintr-o lucrare din secolul XV a pictorului rus Andrei Rubliov – lezează sensibilitățile sale de creștin ortodox practicant și ale întregii comunități creștine, a precizat Ana Negoiță.

Artistul și curatoarea s-au opus unei asemenea acțiuni, însă managerul instituției, Marian Geani Dinu, le-a trimis o notă în care a cerut ca până în 23 iulie ora 15.00 lucrarea să fie depanotată deoarece, „indiferent dacă este vorba despre o creație modernă care își regăsește resursele într-un substrat iconografic religios, aceasta trebuie să respecte dogmele din care se inspiră”.

Nota, plină de greșeli gramaticale, transmisă de managerul Marian Geani Dinu:

Pictura a fost dată jos de pe perete, în ajunul vernisajului și nu a mai fost expusă. Este vorba despre lucrarea de mai jos:

Este un act clar de cenzură, iar artistul a reclamat acest abuz la Direcția Culturală a Primăriei Municipiului București, care este condusă de Liliana Fedorca de la PNL și care nu și-a asumat atribuțiile de conducere a instituțiilor din subordine. A trimis adresa înapoi să fie soluționată de cei care erau reclamați”, a declarat Ana Negoiță pentru G4Media.ro.

Adresa trimisă Direcției de cultură a primăriei de către Genu Berlo:

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. După vernisajul expoziției, în care lucrarea controversată nu a fost expusă, au intrat în acțiune preoții bisericii din curtea Palatelor Brâncovenești, Vrăjitoru și Vrabie, cel din urmă fiind soțul responsabilei cu comunicarea și relația cu presa a centrului cultural.

Cei doi preoți au fost scandalizați de nudurile din lucrări, reproșând că au fost aduse „în casa sfinților martiri brâncoveni, care au avut 11 odrasle, tablouri care au organe sexuale”, după cum a povestit muzeografa.

Relatările Anei Negoiță pe Facebook despre vizitele celor doi preoți:

31 iulie

Astazi la muzeu am avut una dintre cele mai neuzuale vizite si neasteptat ghidaj.

Mai exact, in contextul expozitiei curente de la parterul palatului, Time Rush | Genu Berlo, expozitie care a debutat cu o serie de disfunctionalitati, unul dintre preotii de la biserica din complexul Palatelor Brancovenesti de la Mogosoia, pr. Vrabie a cerut o vizita ghidata prin expozitia mentionata. Desigur ca vizita a fost precedata de o negociere despre obligativitatea purtarii mastii la interior.

Pe parcursul vizitei, domnia sa m-a mustruluit temeinic si constant in legatura cu calitatea expozitiei. Mai mult, mi-a comunicat ca asa ceva, adica vreo astfel de expozitie, sa nu se mai repete.

As vrea sa stiu si eu in ce calitate domnia isi exprima si atribuia atat de „indraznet” astfel de atributii?!

Eu nu imi amintesc sa fi intrat vreodata la dumnealui in biserica sa ii fi dat indicatii despre cum ar trebui organizata predica.

Desi, acum imi amintesc ca adesea predicile domniei sale, pe care le aud prin „statie” din curtea muzeului duminica, mi se par tare subtirele, chiar si din perspectiva unui nepracticant, doar cu niste lecturi teologice primare.

PS. Nu mentionez procesul de „calibrare” cronologica a etapelor modern vs. contemporan, etape care se amesteca „patristic” in capul domniei sale.

2 august

Bullying in numele Domnului 🤢🤕🤒

Astazi la muzeu am retrait experienta mizerabila din weekend.

Asadar, in aceasta dupa-amiaza a venit si parohul de la biserica din complexul Palatelor Brancovenesti de la Mogosoia, domnul Vrajitoru (in weekend m-am trezit pe cap cu preotul Vrabie) care mi-a dat un ultimatum si m-a amenintat ca va face sesizari, pentru faptul expozitia contine cateva nuduri, ca de ex. studii dupa Picasso. Citez din memorie: „cum mi-am permis sa aduc in casa sfintilor martiri brancoveni, care au avut 11 odrasle, tablouri care au organe sexuale”

Vizita a debutat cu intrebare foarte ciudata pentru o conversatie intr-un spatiu cultural public, domnia sa m-a intrebat daca sunt crestin ortodoxa botezata.

Care este relevanta acestei chestiuni pentru un specialist in arta din cadrul unei institutii publice? Am pierdut eu noile reglementari in care se stipuleaza ca reprezentantii BOR au luat muzeele la rand si verifica statutul de botezati, neofiti, catehizati, excomunicati etc. al muzeografilor si curatorilor?

Domnia sa a fost adus de mana, ad literam, de colega mea, Elena Prisada (muzeograf si studenta la teologie) care utilizeaza aceste practici pentru intimidare. Vestea proasta (si pentru cei doi vizitatori in sutana si pentru studenta in cauza) este ca: nu pot fi intimidata cand imi fac meseria !!! Muzeografa in cauza nu de putine ori, in timpul ghidajelor pentru vizitatori le-a pus acestora acatistul brancovenilor, si nimeni nu s-a crizat, conducerea si colectivul au considerat aceste derapaje un fel de gluma a unei persoane cu majore difunctii profesionale.

Ciudat este faptul ca, in toti anii in care la muzeu au fost expozitii de icoane (si au fost cel putin una pe an) niciunul dintre popi nu a calcat vreodata sa le viziteze, nudurile vad ca le-a trezit interesul.

Pe aceasta cale as dori si ii informez pe dl Vrajitoru si pe eventualii semidocti care vor primi sesizarile dumnealui:

1. ca expertiza dumnealui profesionala este strict la biserica, mai mult vizita pe care a efectuat-o astazi a fost intr-o institutie publica de cultura a statului roman laic.

2. ca tablourile nu au organe genitale

3. ca exista 2 cazuri (neprobate inca) de imaculata conceptie acceptate de biserica, iar in acest context, cele 11 odrasle ale lui Brancoveanu ori sunt rezultatul fertilizarii in vitro, ori clonare ori cerem test de parternitate .

Pun mai jos nudurile care au scandalizat parohia

În cele din urmă, în 10 august s-a întrunit Consiliul de administrație al instituției, care a anulat decizia Consiliului științific privind planul cultural și a oprit expoziția.

Scoaterea expoziției s-a făcut abuziv, fără să anunțe artistul, fără securizarea lucrărilor. Au încropit o decizie și au amânat toate proiectele care erau până la sfârșitul anului, inclusiv un proiect în care au un parteneriat pe care tot ei l-au aprobat”, a precizat Ana Negoiță.

Aceasta a menționat că 2021 este primul an în care centrul cultural nu are buget pentru evenimente. „Este buget doar pentru salarii și cheltuieli de întreținere. Toate evenimentele sunt organizate pe cheltuiala artiștilor.”

Consiliul de administrație este format din managerul instituției, directorul, juristul, contabilul șef și șefii de secții – expoziții, evenimente și administrativ.

G4Media.ro a încercat să îl contacteze pe managerul Marian Geani Dinu. Acesta a răspuns doar printr-un mesaj în care preciza că va suna Georgiana Vrabie, responsabila cu comunicarea și relația cu presa. Aceasta a solicitat ca orice întrebare să fie transmisă pe e-mailul instituției. G4Media.ro a transmis întrebări în legătură cu circumstanțele și argumentele în care expoziția Time Rush a fost oprită, precum și relația dintre instituție și preoții de la biserica din curtea centrului. Atunci când vom primi răspunsurile, le vom publica.

Cine conduce Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia:

Marian Geani Dinu, manager – fost director în Administrația Domeniului Public (ADP), fost consilier local PNL și lider al PNL Sector 4, fost șef la Direcția Piețe de la Sectorul 4, în prezent secretar general adjunct la PNL Sector 5.

Marian Geani Dinu a fost numit manager interimar la Palatele Brâncovenești în februarie 2021, prin detașare, de primarul Nicușor Dan. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că va ataca în justiție numirile prin detașări, între care și cea a lui Marian Geani Dinu.

În anul 2011, Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 359.811,26 Lei (aprox. 86.761,45 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 București, de către Marian Geani Dinu. (sursa aici)

ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel București.

Curtea de Apel București a constatat, prin sentință civilă, în 2016, că Dinu Geani Marian și soția sa au efectuat cheltuieli nejustificate în suma de 36.609 EURO. În 2017, ANI a solicitat ANAF punerea în executare a Sentintei Civile și confiscarea sumei.

Nicolae Pungă, director – fost actor la Teatrul Masca, fost director al Teatrului „Stela Popescu”, consilier local la Sectorul 4 din partea ALDE, partidul lui Tăriceanu, în perioada 2018-2020.

Daniel Andronie, jurist – fost director la ADP Sector 1, fost șef de birou la Teatrul „Stela Popescu”, unde a fost director Nicolae Pungă.

În anul 2018, DNA anunța începerea urmăririi penale împotriva lui Daniel Andronie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit, în calitate de șef al Serviciului Juridic din cadrul ADP Sector 1. Este vorba despre un dosar privind achiziții supraevaluate, care vizează toată conducerea de atunci a ADP Sector 1, cu un prejudiciu de 80 de milioane de lei, potrivit procurorilor DNA. (sursa aici)

Sursa foto sus: palatebrancovenesti.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă