Documentarul „Nanu Tudor” al regizoarei basarabene Olga Lucovnicova a câștigat Ursul de Aur pentru scurtmetraj la Berlinală

2 luni in urmă 7


O traumă din copilărie pe fondul imaginilor idilice ale casei bunicilor din Republica Moldova. Totul povestit cu mult curaj chiar de regizoare, care este și personajul central al filmului „Nanu Tudor”.


Douăzeci de scurtmetraje au concurat anul acesta pentru Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.


Juriul internaţional a decis, joi, ca marele trofeu să revină filmului documentar „My Uncle Tudor/ Nanu Tudor” (Belgia, Portugalia, Ungaria), de regizoarea Olga Lucovnicova.


<iframe width="740" height="416" src="https://www.youtube.com/embed/dWDQFaWewpI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


„În «Nanu Tudor», Olga Lucovnicova ne conduce prin complexitatea desluşirii unei traume din copilărie. Pe măsură ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică, de nostalgie inocentă, conversaţia ei cu unchiul Tudor expune gradual teroarea copilăriei şi negarea ei fără remuşcare. Privirea cinematografică subtilă a Olgăi Lucovnicova se roteşte cu precizie în jurul membrilor familiei”, au precizat membrii juriului, potrivit Agerpres.


Juriul a remarcat atăt „curajul personal”, cât și „măiestria” cu care a fost filmat scurtmetrajul.


Născută în 1991 în Republica Moldova, Olga Lucovnicov a absolvit în 2011 Academia de Artă din Chișinău, secția Cinematografie. 


Filmul premiat la Berlinală reprezintă totodată lucrarea sa de diplomă la finalul studiilor de masterat făcute la o școală de artă din Belgia.


Ursul de Argint - „Day Is Done/ Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban” (China)


<iframe width="740" height="416" src="https://www.youtube.com/embed/kkViLfLC1IM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Ursul de Argint pentru scurtmetraj i-a fost atribuit filmului „Day Is Done/ Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban” (China), de Zhang Dalei.


Animaţia „Easter Eggs” (Belgia, Franţa, Olanda) de Nicolas Keppens a fost desemnată să candideze pentru European Film Awards.


În cadrul competiției Generation, adresată tinerei audiențe, dintre cele 15 lungmetraje incluse la secțiunea Kplus, juriul a decis ca marele premiu, în valoare de 7.500 de euro, să revină filmului „Summer Blur/ Han Nan Xia Ri” (China), de Han Shuai.


O menţiune specială a a fost atribuită filmului argentinian „Una escuela en Cerro Hueso”, de Betania Cappato.


<iframe width="740" height="416" src="https://www.youtube.com/embed/pnM1tNSiLcI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Marele premiu pentru cel mai bun film în competiţia 14plus, în valoare de 7.500 de euro, a revenit filmului „The Fam/ La Mif” (Elveţia), de Fred Baillif.


O Menţiune specială a fost acordată filmului „Cryptozoo” (SUA), de Dash Shaw.


Premiile secţiunii Encounters şi din Competiţia internaţională vor fi anunţate vineri. 


Realizatorul român Radu Jude participă în competiția oficială cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă