DOCUMENT Peste 500 de magistrați cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea unor legi din materia răspunderii disciplinare

3 săptămâni in urmă 16

Peste 500 de judecători și procurori cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconsituționalitatea unor legi din materia răspunderii disciplinare, se arată în textul sesizării obținut de G4Media.ro.

Demersul a fost ar fi fost inițiat ca urmare a sancțiunilor aplicate unor magistrați de la Curtea de Apel Constanța. Inițiatorii au transmis vineri la Consiliul Superior al Magistraturii și la Ministerul Justiției un memoriu prin care solicită abrogarea dispozițiilor sesizate la Avocatul Poporului dar și textul de lege în baza căruia a fost sancționat judecătorul Cristi Dănileț.

Magistrații au sesizat la Avocatul Poporului neconstituționalitatea art.100 al.2 din Legea nr. 303/2004 și art.100 al.1 lit.d1 din Legea nr. 303/2004 care nu prevede un termen în care sancțiunea produce efecte.

Potrivit sesizării, judecătorii și procurorii nu pot beneficia de o individualizare a sancțiunii,, nici CSM și nici ÎCCJ neputând avea în vedere circumstanțele personale ale magistraților pentru stabilirea graduală a duratei sancțiunii, în limitele unui termen.

Magistrații mai arată în solicitarea adresată Avocatului Poporului că ”sancțiunea având caracter definitiv, spre deosebire de toate celelalte sancțiuni, cu excepția sancțiunii excluderii din magistratură care, prin natura ei nu poate avea caracter limitat în timp, pune magistrații într-o situație de discriminare față de alte profesii”.

Vezi aici integral textul sesizării

Context

Trei asociații de magistrați i-au cerut, marți, ministrului justiției, Cătălin Predoiu, să promoveze rapid cinci măsuri legislative pentru ca România să nu intre în procedura de sancționare (infringement) declanșată de Comisia Europeană ca urmare a unei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE).

Printre altele, cele trei asociații au cerut abrogarea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004, care permite sancționarea disciplinară a judecătorului pentru nerespectarea deciziilor CCR, fără a distinge cauza (în acest sens, aplicarea prioritară a dreptului UE și a jurisprudenței CJUE, respectiv a Convenției europene a drepturilor omului și a jurisprudenței CEDO nu pot constitui niciodată un motiv pentru sancționarea disciplinară a unui magistrat).

Sursa Foto: Ilona Andrei/ GMedia.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă