DOCUMENT | Modificări la Codul Muncii. Bugetarii pot lucra 5 zile pe lună de acasă. Ce mai prevede noua lege

4 zile in urmă 43


Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 20 septembrie, în calitate de for decizional, un proiect de modificare a Codului Muncii care conține mai multe drepturi pentru salariaţii de la stat. Printre acestea se numără un concediu pentru îngrijirea sau sprijinul unei rude, dar și faptul că funcţionarii publici pot lucra de acasă, în anumite condiții. Proiectul merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.


Conform noilor prevederi, votate de Camera Deputaților, funcționarii publici pot lucra şi în regim de telemuncă, de acasă. Însă durata nu poate depăşi cinci zile pe lună şi se poate aproba „pentru funcţionarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea sau desfăşoară activităţi dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice”.


Totodată, angajatul de la stat va avea dreptul să ceară să treacă pe un post vacant, care îl avantajează profesional, dacă şi-a încheiat perioada de probă şi dacă are o vechime de cel puţin şase luni la acel angajator. Acesta are obligaţia să-i răspundă în termen de 30 de zile de la primirea solicitării, argumentând decizia.


De asemenea, angajatorul va avea obligaţia acordării pe o perioadă de cinci zile lucrătoare pe an, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului pentru îngrijirea „unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave”.


Totodată, salariatul are dreptul de a lipsi maximum 10 zile lucrătoare de la serviciu în situaţii neprevăzute, „determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului”. Condiția este ca angajatorul să fi fost informat în prealabil, iar angajatul să recupereze ulterior perioada de absență.


O altă prevedere nou introdusă se referă la obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului. Concediul paternal nu este condiţionat de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a angajatului.Propunerea legislativă, introdusă de 90 de deputați și senatori PSD, transpune în legislaţia românească mai multe directive europene. Expunerea de motive poate fi citită mai jos:Proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă