DOCUMENT Concursul pentru Înalta Curte: CSM l-a descalificat pe judecătorul care i-a achitat în primă instanță pe avocatul Robert Roșu și pe miliardarul Beny Steinmetz pentru ”multiple carențe” privind capacitatea de sinteză

3 săptămâni in urmă 23

Judecătorul Costel Crsitinel Ghigheci – cel care a dispus achitarea în primă instanță, la Curtea de Apel Brașov, a avocatului Robert Roșu și a miliardarului israelian Benyamin Steinmetz în dosarul Ferma Băneasa – a fost descalificat de comisia de evaluare a CSM încă din prima etapă a concursului pentru posturile de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit clujust.ro.

Astfel, judecătorul Ghigheci a primit doar 33 de puncte la proba ”evaluarea lucrărilor candidaților”, spre deosebire de cei calificați care au primit punctaje de la 35 în sus.

Comisia de evaluare a considerat că judecătorul are ”multiple carențe” privind capacitatea de sinteză, după ce a analizat mai multe sentințe emise de acesta.

În ceea ce priveşte capacitatea de sinteză a candidatului, Comisia de evaluare constată multiple carenţe. În acest sens, se poate observa că în hotărârile pronunţate ca instanţă de control judiciar, dar şi în cauzele în care instanţa a fost sesizată cu rechizitoriu, candidatul preia integral considerentele hotărârii atacate, respectiv ale rechizitoriului”, a arătat comisia.

În ceea ce priveşte capacitatea de analiză, candidatul examinează criticile formulate de către procuror şi părţi, fiind identificate însă hotărâri în care nu se face referire la nicio situaţie de fapt, trecându-se direct la analiza motivelor invocate (…)

În hotărârea nr. 5, candidatul redă integral convorbirile telefonice, făcând greoaie parcurgerea considerentelor şi implicit a argumentelor pe care se intemeiază dispozitivul (…)

În cauzele cu mai mulţi inculpaţi, candidatul nu face o analiză a situaţiei particulare a fiecărui inculpat, ci procedează la o analiză globală a situaţiei acestora”, potrivit comisiei de evaluare.

Vezi aici raportul de evaluare al judecătorului Costel Cristinel Ghigheci.

Context. Secția de judecători a CSM a selectat doar doi judecători pentru cele 5 posturi libere la Secția penală a Înaltei Curți. Unul dintre judecătorii admiși este Laura Soane de la Curtea de Apel Oradea, o judecătoare cu soțul condamnat definitiv pentu trafic de migranți, prietenă cu o altă condamnată penal, și unul dintre magistrații cu sentințe controversate de achitare. Vezi detalii aici.

În dosarul Ferma Băneasa, la sfârșitul anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis sentințe grele, inclusiv pentru avocatul Robert Roșu și miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, achitați inițial de judecătorul Ghigheci.

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție / Sursa: site oficial

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă