DOCUMENT Cele trei scenarii ipotetice urmărite de Institutul Național de Sănătate Publică după redeschiderea școlilor, până pe 20 martie: Se înregistrează o creștere susținuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile

1 lună in urmă 8

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/10/dreamstime_s_185433060.jpg
Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2, potrivit unei analize publicată miercuri de Institutul Național de Sănătate Publică. Scenariul 2 arată o creștere de 2% pe zi, potrivit INSP.

Datele arată trei scenarii drept ipoteze de lucru pentru această perioadă de după redeschiderea școlilor.

„Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție.

Creștere constanta cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martieCreștere constanta cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martieCreștere constanta cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie”

Specialiștii notează în raportul publicat că impactul este deocamdată unul redus și notează că scenariile nu constituie modele matematice de evoluție, ci ipoteze de lucru.

„Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate în grupa de vârsta 0- 19 ani este redus.

La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (in perioada 8 – 21 februarie) in grupa de vârsta 0-19 ani, 2.9% erau internați in secții (din care 44.7% cu forme ușoare sau asimptomatici) si 0.2% erau internați in secții de ATI.

În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuința, iar acestea, in funcție de vârsta și comorbiditati, sa prezinte forme de boala care sa necesite spitalizare.

Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusa pe seama răspândirii in comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat ca deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare in cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologica. La acestea se adaugă si redeschiderea in unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul horeca, jocuri de noroc si cultura, precum si probabil o relaxare la nivel individual in ceea ce privește masurile de protecție si a interacțiunilor, datorata „oboselii pandemice””, se mai arată în analiza INSP.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © Lincoln Beddoe | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Articolul DOCUMENT Cele trei scenarii ipotetice urmărite de Institutul Național de Sănătate Publică după redeschiderea școlilor, până pe 20 martie: Se înregistrează o creștere susținuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă