„Doctor Doom” prevestește o nouă criză. Economistul Nouriel Roubini spune că ne așteaptă o „recesiune lungă și urâtă”

6 zile in urmă 40


Economistul Nouriel Roubini, care a prezis în mod corect criza financiară din 2008, se așteaptă la o recesiune „lungă și urâtă” la nivel global începând cu finalul anului 2022 și care ar putea dura pe parcursul întregului an viitor, scrie Yahoo Finance, care citează Bloomberg.


Roubini, care în trecut a avertizat că nivelurile globale ale datoriilor sunt mari, a afirmat că atingerea unei rate a inflației de 2% fără o „aterizare forțată” va fi o „misiune imposibilă” pentru Rezerva Federală, banca centrală a SUA.


O „aterizare forțată” presupune o încetinire economică puternică survenită după o creștere rapidă.Inflația era în Statele Unite la un nivel de 8,3% în august, astfel că pentru a scădea la 2% este nevoie de o frânare puternică a economiei, fiind necesare astfel o creștere a șomajului și o scădere a consumului.

Fed crește dobânzile pentru a lupta cu inflația, dar lovește și economia


Roubini se așteaptă ca Rezerva Federală să crească dobânzile cu 0,75% la ședința de miercuri și cu câte 0,5% la ședințele din noiembrie și decembrie, ceea ce ar duce dobânda la final de an la un nivel între 4% și 4,25%.


Dar, din cauza inflației persistente, ulterior Fed ar urma să crească dobânzile către 5%, în vreme ce o serie de șocuri ar urma să vină din cauza războiului din Ucraina și a politicilor zero-COVID ale Chinei, potrivit economistului.


Acestea ar duce apoi la costuri mai mari de finanțare și la o creștere economică mai mică.


Fără stimulente financiare de data asta


Însă odată ce recesiunea se va instala la nivel global, Roubini nu se așteaptă ca guvernele să anunțe pachete de stimulente fiscale, deoarece statele cu datorii mari „rămân fără gloanțe fiscale”, adică fără bani.


Iar inflația mare înseamnă că, dacă începi pachete de stimulare financiară, atunci supraîncălzești din nou economia și crești cererea totală de bunuri și servicii.


Risc de stagflație


Roubini vede ca rezultat o stagflație ca în anii 1970, probleme masive cu datoriile și criză financiară globală.


Stagflația este considerată mult mai periculoasă decât o recesiune, deoarece combină o creștere economică mică, șomaj mare și inflație mare.

Nu va fi o recesiune scurtă și superficială, va fi severă, lungă și urâtă.

Nouriel Roubini:

Corporații zombie, țări zombie


Economistul avertizează că bursele globale s-ar putea prăbuși cu 30% în cazul unei recesiuni.


Roubini și-a câștigat porecla de „Dr. Doom” după ce a avertizat asupra bulei și crahului din 2007-2008.


Acesta spune acum că cei care se așteaptă ca recesiunea din SUA să fie mică ar trebui să se uite la nivelurile mari ale datoriilor corporațiilor și guvernelor. Iar pe măsură ce dobânzile vor crește, „multe instituții zombie, gospodării zombie, corporații, bănci, bănci din umbră (instituții financiare nebancare – n.r.) și țări zombie vor muri”.


„Așa vom vedea cine înoată gol”, a completat el, potrivit sursei citate.


Roubini se așteaptă ca recesiunea globală să dureze pe parcursul întregului an 2023, în funcție de cât de severe sunt șocurile pe partea de furnizare de produse și de cât de mare va fi stresul financiar.


În criza din 2008, gospodăriile și băncile au avut cele mai mari pierderi. Acum, spune el, „vor face implozie” corporațiile și sistemul bancar din umbră, precum fondurile de capital de risc și cele private de investiții.


11 „mega-amenințări”


În noua sa carte numită „Mega-amenințări”, Roubini a identificat 11 șocuri pe termen mediu care au potențialul de a reduce creșterea economică prin majorarea costurilor de producție.


Între acestea, Roubini include deglobalizarea și protecționismul, relocarea producției din China și Asia către Europa și SUA, îmbătrânirea populației în țările avansate și cele în curs de dezvoltare, restricționarea migrației, decuplarea economică dintre SUA și China, schimbările climatice și pandemiile recurente.


„Este doar o problemă de timp până când vom ajunge la următoare pandemie primejdioasă”, a spus el.


Sfaturi pentru investiții


Sfatul său pentru investitori: să dețină mai puține acțiuni și să țină mai mult cash la îndemână.


În timp ce cash-ul este erodat de inflație, valoarea sa nominală rămâne, pe când acțiunile și alte active pot scădea cu 10, 20 sau 30%, adică scăderea ar fi mult mai mare decât impactul inflației.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă