Doar 2 din 38 de candidați la alegerile locale, evaluați de experți independenți, pot fi socotiți ”primari ai aerului curat”!

2 months ago 3

Un studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate (ORS) a analizat cât de mult îi preocupă problema poluării pe aspiranții la un mandat de primar din marile orașe.


Experții au evaluat programele electorale ale 38 de candidați la primăriile municipiilor București, Cluj și Timișoara, precum și candidații de la sectoare din Capitală.


Potrivit evaluării ORS, singurii candidaţi care bifează criteriile pentru un aer curat în programele electoral sunt Clotilde Armand, candidată la primăria Sectorului 1, din partea PNL-USR-PLUS şi Dominic Fritz, candidat USR-PLUS la Timişoara.


Studiul mai arată că cinci dintre candidați nu oferă absolut nici o măsură antipoluare în programele lor electorale publicate online. Ei sunt:


Gabriela Firea, candidată PSD la Primăria CapitaleiDaniel Tudorache, candidat PSD la Primăria Sectorului 1Voichiţa Lăzureanu, candidat PSD la TimişoaraMarius Craina, candidat Pro România la TimişoaraAlexandru Mutruc, candidat PMP la Timişoara.

Aurelian Bădulescu şi Daniel Florea, candidaţi PSD la primăriile de sector, nu şi-au făcut publice programele electorale. Care sunt măsurile propuse pentru un oraş cu aer curat

Campania “Vrem aer curat” propune o serie de măsuri urgente anti-poluare, adresate de mai multe organizații neguvernamentale importante din domeniul sănătății și mediului, către candidații la primăriile marilor orașe românești. 


Printre aceste măsuri se numără:


curăţarea aerului să fie o prioritate pentru primărieasigurarea a 50 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitorreducerea traficului în jurul şcolilorinterzicerea circulaţiei maşinilor poluantesiguranţă pentru bicicliştiobligativitatea opririi motorului în timpul staţionăriireducerea limitei de viteză în zonele rezidenţialeprogram local de încurajare a achiziţiei de vehicule hibrid şi electrice

Organizaţii precum Observatorul Român de Sănătate, Centrul pentru Politici Publice Ecopolis (Aerlive.ro), Dăruiește Viață, Greenpeace, Caravana cu Medici, 2Celsius și Bankwatch România solicită candidaților să își asume public aceste măsuri pentru curățarea aerului poluat din orașe. 


Monitorizarea și evaluarea publică a candidaților și viitorilor primari va continua și în perioada următoare. Observatorul Român de Sănătate va publica periodic lista "Primarilor Aerului Curat”.


Peste 23.000 de români mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului

Conform unui alt studiu al Observatorului Român de Sănătate, niciuna dintre primăriile celor mai mari 10 oraşe din România nu făceau suficient pentru reducerea poluării aerului în anul 2018. Astfel, primăria din București primea doar 3,6 puncte din 10 posibile pentru măsurile luate împotriva poluării aerului, în timp ce primăriile Craiova, Constanța și Ploiești primeau sub 3 puncte din 10 posibile.


Implementarea măsurilor pentru aer curat ar crește speranța de viață pentru 23.400 români care mor prematur din cauza poluării aerului. 


În anul 2019, au fost înregistrate 900 de depășiri zilnice ale valorii maxim admise pentru sănătatea umană la 54 de stații de măsurare din țară (pentru particule PM10). Valorile limită pentru dioxidul de azot nu sunt respectate în București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași.


Read Entire Article
Powered By Seo Tools