DNA cere pentru a doua oară ridicarea imunității lui Florian Bodog. Senatorul va fi audiat săptămâna viitoare în Parlament

1 lună in urmă 19

Florian BodogFlorian Bodog

DNA cere pentru a doua oară ridicarea imunității lui Florian Bodog. Procurorii îl acuză pe fostul ministru PSD al Sănătății de fals în acte în cazul consilierei care, în decurs de un an, nu a venit niciodată la serviciu.

LUNI, 12 APRILIE 2021, 13:52

SURSĂ: Realitatea.net

AUTOR: Monica Vasilescu

Senatorii juriști au decis să îl audieze săptămâna viitoare, Bodog având atunci posibilitatea să vină cu argumente în favoarea sa. Votul în plen asupra cererii DNA ar putea fi dat pe 21 aprilie.

Senatul a respins, în septembrie 2019 prima cerere de ridicare a imunității, dar procurorii anticorupție arată că după acel moment au apărut date noi privind săvârșirea de către Bodog și a altor infracțiuni. DNA susține că Bodog știa că respectiva consilieră nu venea la serviciu și cu toate acestea a semnat foile colective de prezență. 

Comunicatul DNA

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale),

          – fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale),

          – fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni).

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că demnitarul ar fi acționat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcția de consilier personal să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.

În același context, în perioada februarie – octombrie 2017, în vederea producerii de consecințe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere.

La data de 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviințare de începere a urmăririi penale a aceluiași demnitar.

Ulterior, au rezultat date și indicii rezonabile privind săvârșirea, de către fostul ministru, și a altor infracțiuni, respectiv trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și a unui alt act material care intră în conținutul constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu”, potrivit DNA.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă