Distanţare socială cu ministrul Sănătăţii. Imaginile de necomentat din spitalul de la Constanța

1 săptămână in urmă 8

În jur de 10 oameni îl flanchează pe ministrul Rafila, la declaraţiile de presă din timpul vizitei făcute astăzi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Lipiţi unul de altul şi de ministru, reporterii încearcă să obţină informaţii despre spitalul care rămâne şi astăzi închis după incendiul din octombrie, care a curmat şapte vieţi. 

Poate că dacă nu ar fi tragică, situaţia ar fi ridicolă. În urmă cu trei luni, un incendiu izbucnit în secţia de terapie intensivă pe fondul a nenumărate reguli a dus la moartea a şapte bolnavi.

Peste trei luni mai târziu, clădirea nu a atins un nivel de siguranţă care să permită redeschiderea unităţii medicale.  În zona fostei secţii de terapie intensivă, structura a fost afectată. În plus, expertiza privind securitatea la incendiu a scos la iveală mai multe probleme, printre care subdimensionarea sistemului de hidranţi, lipsa instalaţiei de detecţie a incendiului şi multiple neconformităţi la instalaţia electrică. Primarul însuşi recunoaşte că nici înainte, nici după incendiu, clădirea nu a avut aviz sau autorizaţie ISU. 

Acesta este locul din care ne vorbeşte azi Alexandru Rafila: unul în care dispreţul faţă de regulile existente pentru protejarea pacienţilor a dus la moartea a şapte oameni. 

Distanţare socială cu ministrul Sănătăţii. Imaginile de necomentat din spitalul de la Constanța În jur de 10 oameni îl flanchează pe ministrul Rafila, la declaraţiile de presă din timpul vizitei făcute astăzi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa (foto captura video Facebook Ministerul Sănătății)

Tot aici, declaraţiile de presă se fac într-o înghesuială care aminteşte mai degrabă de concertele rock de dinaintea pandemiei decât de orice urmă de protocol al unei instituţii publice în vremuri pandemice. 

Chiar şi când spitalul e închis, clădirea pare predestinată să nu găzduiască respectarea vreunei reguli, nici măcar biata distanţare socială, vitală de doi încoace. 

Pe un hol al spitalului, managerul interimar Claudia Cambrea, ministrul Rafila,  respectiv primarul Constanţei, Vergil Chiţac, vorbesc înconjuraţi şi aproape îmbrăţişaţi de jurnalişti şi microfoanele lor. Nu e vina reporterilor. Ei sunt acolo ca să obţină ştirea, sincronul, răspunsul la întrebări. Ca de fiecare dată, se adaptează şi se pun şi în pericol pentru asta. 

Responsabili de o cu totul altă organizare, una care să respecte regulile esenţiale supravieţuirii în pandemie, erau autorităţile. 

Suntem în plin val cinci. Peste tot în lume, experţii în medicină şi epidemiologie atrag atenţia că acum, chiar mai mult decât în valurile precedente, intervenţiile non-farmacologice sunt cele mai importante. Lucruri precum măştile, limitarea deplasărilor neesenţiale, distanţarea socială – capătă un rol şi mai mare în condiţiile în care tulpina Omicron e tot mai frecvent întâlnită şi se răspândeşte mai uşor decât celelalte versiuni ale coronavirusului. De aceea, orice autoritate, cu atât mai mult ministrul Sănătăţii,  ar trebui să le respecte – cel puţin în spaţiul public. Ca să dea oamenilor repere. 

Nu aşa arată distanţarea socială: cu 10 oameni strânşi corp la corp. Declaraţiile de presă puteau fi date de la un birou sau un pupitru pe care să fie lăsate microfoanele şi reportofoanele.

Poate că întâlnirea de azi nu va duce la un caz de COVID între personajele participante (să fim optimişti), dar pericolul nu se opreşte acolo. E vorba despre puterea exemplului. De fiecare dată când o persoană publică, mai ales una care reprezintă sistemul medical, fie că vorbim de ministru sau de managerul spitalului, încalcă – în mod nenecesar -o regulă întemeiată pentru protecţia tuturor celorlalţi este ca şi cum ar semna un bilet de voie pentru toţi cetăţenii.

Sunt doi ani de pandemie şi ar fi absurd să credem că putem respecta cu toţii tot timpul toate regulile. Uneori greşim, alteori vrem pur şi simplu să ne îmbrăţişăm prietenii şi rudele – ideal, vaccinaţi. E uman. Însă lucrurile se schimbă când vorbim de oficiali care au faţă de public datoria de a transmite mesaje corecte prin tot ceea ce fac în faţa camerelor. 

De altfel, prea puţin din discursul ministrului se concentrează pe aceste măsuri non-farmacologice, de prevenţie, şi un pic prea mult pe tratamente. Antiviralele vor fi, poate, utile în răspunsul la valul 5, dar nu sunt sfântul Graal. 

Ştim deja că luna ianuarie ne va aduce curând vârfurile pandemice din octombrie, înfiorătoare. Spitalele se vor aglomera din nou, până la saturaţie, iar tratamentele disponibile nu sunt nicidecum infailibile. 

În continuare, cele mai bune arme împotriva virusului şi pentru a-i da şansa sistemului de sănătate să răspundă fără să colapseze sunt cele clasice: măşti, distanţare socială, izolare unde e cazul (simptome sau contact cu caz COVID), alături de vaccinare. Dar fiecare reprezentant al sistemului medical, iar ministrul e cel mai vizibil dintre toți, ar trebui să reamintească asta. Prin vorbe şi prin gesturi. 

rafila-primaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă