Dispeceratul Energetic Naţional poate relua alimentarea cu energie în maximum 6 ore, în cazul unei pene de curent

2 săptămâni in urmă 12

Virgiliu Ivan a explicat că România funcţionează interconectat, la nivel european, într-o infrastructură energetică din care fac parte 34 de ţări şi 41 de operatori de transport şi sistem.

„La vârf de consum din perioadele cele mai dificile se înregistrează până la 600.000 de MW. Astfel că 2.000 – 3.000 de MW care ar putea fi importaţi de una sau alta dintre ţări nu reprezintă foarte mult”, a arătat Ivan, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

„Trebuie să ştim de asemenea că, la nivel european, în cadrul acestui sistem principalul aspect pe care îl urmărim este cel al solidarităţii. Este foarte important că suntem parte a acestui sistem interconectat, ENTSO-E, iar o problemă se rezolvă prin participarea tuturor celorlalţi, este o obligaţie”, a continuat reprezentantul DEN., potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Nicuşor Dan are veşti proaste pentru bucureşteni. Dacă Guvernul nu subvenţionează gigacaloria, PMB va fi „într-o uriaşă dificultate”

În 2015, au început să fie emise, pentru funcţionarea operatorilor de transport şi sistem, regulamente europene. S-a trecut de la manuale de operare la reglementări europene cu caracter de lege pe care le pun în practică toate ţările europene.

„Astfel că activitatea de prevenire a unor astfel de situaţii este foarte serios tratată. În caz de black-out, regulamentele stabilesc ca durata de repornire a alimentării să fie de maximum de 6 ore, deci nu discutăm de întreruperi de alimentare care să afecteze populaţia Europei timp de zile. Dacă se întâmplă un astfel de eveniment, avem aceste capabilităţi de repornire în 6 ore, deci nu discutăm de ordinul zilelor”, a subliniat Ivan.

El a explicat că un black-out înseamnă că cel puţin jumătate din consumatorii sistemului energetic rămân nealimentaţi.

Citeşte şi: Guvernul va plăti 20 de milioane de euro pentru consolidarea şi reabilitarea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă