Disensiuni mari în interiorul UE pe tema utilizării energiei nucleare: Germania a închis trei dintre cele șase centrale în funcție / Alte țări se pronunță pentru menținerea centralelor nucleare

2 săptămâni in urmă 9

Germania a închis trei dintre cele șase centrale nucleare ale sale în ultimele ore ale anului 2021. Franța, în schimb, doreşte să-și relanseze industria nucleară, o sursă de electricitate stabilă şi care nu emite carbon. Pe de altă parte, țări din Europa Centrală, cum ar fi Polonia sau Republica Cehă se pronunţă pentru domeniul nuclear, ţinând seama de faptul că trebuie să-și înlocuiască centralele pe cărbune, deosebit de poluante, scrie Jornal de Noticias, citată de Rador.

Pentru a spori confuzia statelor membre, Comisia Europeană tocmai a propus ca investițiile în energie nucleară și în gaze să fie considerate sustenabile („verzi”) în procesul de tranziție ecologică. Supa dă pe dinafară.

Problemele energetice sunt atât factori de agregare cât și de dezagregare. Merită să ne amintim că există încă două organisme în paralel cu Uniunea Europeană (UE): Comunitatea Europeană (fosta CEE) și Comunitatea Europeană pentru Energia Atomică. Dacă acestor două organisme le adăugăm Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, avem embrionul actualei UE.

Cu alte cuvinte, cărbunele și energia nucleară erau și încă sunt subiecte de o importanță extremă. Prima sursă de energie este pe cale de dispariție, iar cea de-a doua a căpătat o nouă viață în dezbaterea referitoare la alternativele la electricitate și la gazele naturale.

În ciuda entuziasmului generat în jurul domeniului nuclear, în ceea ce privește mobilitatea ar fi important să dezbatem serios alegerea între electric și hidrogen. Am putea asista și aici la o discordie europeană?

Hidrogenul ar putea contribui cu peste 20% la decarbonizarea lumii până în 2050, potrivit lui McKinsey (firmă de consultanță care oferă consiliere în domeniul managementului strategic pentru corporații, guverne și alte organizații; n. trad.).

Instalarea stațiilor de service în Portugalia și în alte țări nu constituie un pas dificil și ar crea o piață, așa cum s-a întâmplat cu stațiile de încărcare electrice. Pe de altă parte, 96% din sistemul european de conducte de gaze este pregătit pentru o conversie la hidrogen. Alternativele există, dar lipsesc opţiunile coordonate la nivel european.

Sursa: Jornal de Noticias/ Rador/ Traducerea: Iulia Baran

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă