Directorului executiv de la AstraZeneca, băgat în corzi în Parlamentul European: ”Sunteți ca o bucată de săpun”

1 lună in urmă 2

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și Comisia pentru Industrie și Cercetare (ITRE) din Parlamentul European, i-a audiat, joi seară, pe reprezentanții a șapte companii farmaceutice care produc vaccinuri anti-COVID. Ținta europarlamentarilor a fost directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, informează G4Media.ro.

Criticat dur pentru declarațiile recente că va reduce cantitatea de vaccinuri pentru Uniunea Europeană, Pascal Soriot a evitat în mod constant să ofere răspunsuri clare.

„Domnule Soriot, sunteți ca o bucată de săpun”, a răbufnit europarlamentarul Silvia Modig (grupul Verzilor), nemulțumită că reprezentantul companiei AstraZeneca nu răspundea la întrebările concrete privind cantitatea de vaccinuri pe care o va livra în următoarea perioadă și dacă livrează în statele membre tot ce produce în Uniunea Europeană.

„Nu e un mic impediment, e un mare eșec. Cum este posibil să nu ai niciun indiciu despre capacitatea ta de producție? Ce asigurări ne puteți oferi ca să putem avea încredere în viitor?”, a mai întrebat Modig.

„V-ați angajat cu bună știință la obligații contractuale pe care știați că nu le puteți îndeplini?”, l-a întrebat și Esther de Lange (grupul PPE) pe directorul executiv al AstraZeneca, dar răspunsul nu a venit.

Directorul executiv al AstraZeneca a spus doar că este „încrezător” că AstraZeneca va reuşi să crească numărul de doze de vaccin pe care le va livra în UE în al doilea trimestru al anului.

Criticile europarlamentarilor au vizat faptul că AstraZeneca a livrat mai puțin de jumătate din cantitatea de vaccinuri promisă pentru primul trimestru și că livrările către Marea Britanie, care nu mai este în UE, nu au fost afectate.

Pascal Soriot a recunoscut indirect, la insistențele europarlamentarilor, că din producția din UE livrează vaccinuri și în Marea Britanie, atunci când a spus că „majoritatea covârșitoare a vaccinurilor produse în UE sunt destinate aprovizionării UE”.

În ceea ce-i privește pe ceilalți reprezentanți ai companiilor farmaceutice audiați, președintele Global Biopharma/Pfizer Group, Angela Hwang,
a estimat că este nevoie de 100 de zile pentru a produce un nou vaccin, adaptat unor noi tulpini, la care se adaugă perioada de aprobare pentru livrarea pe piața europeană.

De asemenea, directorul executiv al companiei Moderna, Stéphane Bancel, a explicat că a colaborat cu „companii europene de vârf” pentru a crește capacitatea de producție.

Paul Stoffels, vicepreședinte de la Johnson & Johnson, a anunțat că vor fi livrate 200 de milioane de doze în acest an pentru statele membre, odată ce acest vaccin anti-COVID-19 va fi autorizat de UE

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă