Directorul DSP Botoșani face 16 gărzi de noapte pe lună în două spitale. „Cum mai munciți ziua la DSP?” „E nevoie disperată de medici în orașele mici”

1 lună in urmă 6


Dr. Monica Adascăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică din Botoșani, are, în luna februarie, 16 nopți de gardă la Urgențe. Ea lucrează chiar în spitalele pe care instituția sa le controlează: Dorohoi și Botoșani. Contactată de ziar,  Adăscăliței spune că trebuie să lucreze non-stop fiindcă în orașele mici nu vin doctori și nu are cine să acopere turele la spital.


Medicii urgentiști din spitalele din Dorohoi și Botoșani fac câte 7-8 gărzi pe lună, conform listelor cu personalul de gardă. Aceleași documente consultate de Libertatea arată că dr. Monica Adăscăliței, șefa DSP, a avut în total 16 ture de gardă de noapte la Urgențe, opt la Dorohoi, oraș cu puțin peste 20.000 de locuitori, și opt la Botoșani, reședință de județ cu aproximativ 100.000 de locuitori.


Pe program, de joi până duminică aproape că n-a ajuns acasă


Dr. Monica Adascăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică din Botoșani. Foto monitorulbt.ro

Cum arată programul șefei DSP într-o perioadă când instituția sa fixează standardul de luptă împotriva pandemiei din județ? Joi noaptea, medicul a fost de gardă la Spitalul Municipal din Dorohoi, vineri dimineață a fost prezentă la DSP la programul normal, vineri noaptea a fost de gardă la Botoșani, sâmbătă a revenit la DSP și sâmbătă noaptea a fost iarăși de gardă la Dorohoi. Monica Adăscăliței  a petrecut în spital trei nopți consecutiv.


Doina Caba, Spitalul Județean Botoșani: „Nu am avut nicio reclamație”


Contactat telefonic, managerul Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, dr. Doina Caba, a confirmat că directorul DSP Botoșani are un contract de gărzi semnat cu spitalul. 


Dr. Doina Caba, manager spital Botoșani Foto botosaneanul.ro

Managerul a explicat că înainte de a merge la DSP, dr. Monica Adăscăliței lucra cu normă întreagă la Spitalul de Urgențe din Botoșani. Odată cu detașarea acolo, a rămas doar cu contractul de gărzi. Pe care și le face fără probleme, spune managerul.


Ziua merge la DSP, unde este director, și după-amiază vine la spital. Nu am avut nicio problemă și nicio reclamație până acum.

Dr. Doina Caba, manager spital Botoșani:

Managerul celuilalt spital, din Dorohoi, Valerian Andrieș, nu a dorit să fie contactat. Spitalul din Dorohoi este cel care a cumpărat, la suprapreț, un aparat PCR care stă nefolosit de șapte luni.


„Nu fac nimic ilegal, nu se suprapun orele - nu mă îmbogățesc din asta”


Șefa DSP Monica Adascăliței a confirmat listele și a spus că penuria de medici a generat propria situație. 


„Nu sunt oameni la Dorohoi, sunt disperați, sunt doar trei doctori, care nu fac față. Dacă îmi dați doctori cu care să pot acoperi linia de gardă, unde un medic a fost cu piciorul în ghips timp de două săptămâni, iar altul are insuficiență renală…”, a explicat ea.


„Eu doar ajut echipele de acolo că nu sunt oameni în liniile de gardă. Nu fac nimic ilegal, când am acceptat funcția de director am spus că îmi place meseria mea de medic și vreau să o fac dacă se poate și e legal. Și este legal, se poate, nu se suprapun orele, doar îmi pierd din timpul meu personal - nu mă îmbogățesc din asta”, a spus dr. Monica Adăscăliței.


Adăscăliței și-a detaliat programul: la DSP lucrează de la ora 08.00 la 16.30, la Dorohoi gărzile încep de la 21.00 și se termină la ora 07.00 a doua zi, dimineață, în timp ce la Botoșani gărzile încep la ora 19.30 și se termină la 07.00. 


<strong>Practic, dimineața când pleacă din gardă de la Dorohoi medicul merge direct la Botoșani la DSP, fiindcă durează cam 45 de minute să parcurgi cei circa 40 de kilometri între cele două localități.</strong>


Cum a arătat luna februarie pentru medic. Fără DSP


Cum a arătat luna februarie pentru șefa DSP


12 zile doar DSP, în restul zilelor (16) a fost de gardă la Dorohoi sau la Botoșani.


Tabel cu medici de gardă în luna februarie

1 februarie - NU2 februarie - NU3 februarie - Gardă Dorohoi4 februarie - Gardă Botoșani5 februarie - NU6 februarie - NU7 februarie - Gardă Botoșani8 februarie - NU9 februarie - Gardă Dorohoi10 februarie - NU11 februarie - Gardă Dorohoi12 februarie - Gardă Botoșani13 februarie - Gardă Dorohoi14 februarie - NU15 februarie - Gardă Dorohoi16 februarie - Gardă Botoșani17 februarie - NU18 februarie - Gardă Botoșani19 februarie - NU20 februarie - Gardă Botoșani21 februarie - Gardă Dorohoi22 februarie - NU23 februarie - Gardă Botoșani24 februarie - Gardă Dorohoi25 februarie - NU26 februarie - Gardă Dorohoi27 februarie - NU28 februarie - Gardă Botoșani


„Copilul și soțul au spus că mă trimit cu tot cu bagaje la muncă și mă dau afară din casă”


Lipsa medicilor, spune șefa DSP, e o constantă și la Dorohoi, și la Botoșani. 


În reședința de județ lipsesc nu doar medicii urgentiști, ci și cei specializați în terapie intensivă, pneumologi sau interniști.


„Eu am un copil și un soț acasă care de un an de zile mi-au spus că mă trimit cu tot cu bagaje la muncă și mă dau afară din casă. Am fost să ajut sistemul pentru că nu sunt doctori”, a mai spus dr. Monica Adascăliței. 


Dacă mă ajutați să aducem doctori la Botoșani, aș fi cea mai fericită, dar nu vine nimeni în orașele mici pentru că lumea se cantonează în centrele universitare.

Dr. Monica Adascăliței, șefa DSP Botoșani:

Ea a adăugat că, începând cu luna martie, mai face gărzi doar la spitalul din Botoșani, renunțând la gărzile de la Dorohoi. Directorul DSP a explicat că a luat această decizie fiindcă are probleme de sănătate și nu mai făcea față programului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă