Directoarea Colegiului Goethe a fost înlăturată din funcție. Abia vorbea germană și a fost acuzată că angaja pe pile

1 lună in urmă 50


Ramona Costache, directoarea Colegiului Goethe din Capitală, care, în ciuda funcției, nu stăpânește bine limba germană, și pe care mai mulți părinți și profesori o acuză că a dus la decăderea instituției de învățământ, a fost înlăturată din funcție. Decizia a fost luată la sfârșitul anului de către Consiliul de Administrație al colegiului.


„A fost o decizie venită în urma expirării mandatului său. Doamna Costache și-a depus dosarul pentru a fi renumită, dar Consiliul de Administrație al colegiului a ales pe altcineva”, a declarat pentru Libertatea șeful Inspectoratului Școlar din București, Ionel Pușcaș.


Libertatea a publicat anul trecut o înregistrare care arată că Ramona Costache, cea care conducea una dintre cele mai importante instituții de învățământ în limba germană din România, bâjbâia limba germană. Asta deși legislația în vigoare o obligă să vorbească limba.


Totodată, Ramona Costache a fost înregistrată de un elev când a afirmat despre un profesor al colegiului, intrat cu nota 9,45 la proba scrisă de la titularizare: „Eu am avut grijă să nu mai vină aici!“


Cu cine a fost schimbată


Mandatele directorilor care au fost numiți prin concurs în anul 2016 expiră zilele acestea. Ultima zi din mandatul Ramonei Costache la conducerea Colegiului Goethe este 8 ianuarie 2021. Pentru că Ministerul Educației a amânat concursul de directori din cauza pandemiei, după cum a explicat fostul ministru al Educației Monica Anisie, soluția aplicată de cele mai multe școli a fost concursul prin detașare.


Practic, candidații și-au depus dosarul pentru a ocupa funcția de director temporar, până pe 31 august, la inspectoratele școlare. Acestea trimit mai departe propunerile către consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ. 


Potrivit unor surse Libertatea, pentru conducerea Colegiului Goethe și-au depus dosarele două candidate: Ramona Costache și Cristina Popa, care a condus Colegiul Goethe din 2012 până în 2016, când a fost înlocuită de directoarea care vorbea o germană defectuoasă.


Consiliul de Administrație al Colegiului Goethe a decis ca Ramona Costache să nu-și mai continue mandatul de director al Colegiului Goethe, ci să revină Cristina Popa începând cu 9 ianuarie 2021.


Directoarea de la Goethe care nu vorbește germană și face angajări pe pile


În privința profesorului Luigi Bambulea, despre care directoarea a spus că a avut grijă să-l înlăture, după plecarea lui, orele sale au fost împărțite între Cristina Florescu, care a luat cu aproape trei puncte mai puțin decât el (6,90) la titularizare și Simina Croitoru, profesoară ieșită la pensie și cu relații în sindicatele din educație.


Părinții și profesorii de la Colegiul Goethe au reclamat că directoarea a aprobat mai multe angajări și transferuri de elevi pe pile - într-un caz fiind implicat și fostul ministru al Educației Monica Anisie.


Aceștia au acuzat-o pe Costache și că a mușamalizat mai multe incidente printre care un incendiu sau cazul unor elevi care au ajuns la spital din cauză că au consumat băuturi alcoolice într-o excursie.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă