Dîncu, despre „teatrul politic” al USR și PNL: Fiecare are acum nevoie de o imagine în spațiul public. Vor merge cu acest joc cât permite Constituția, apoi Iohannis va ieși cu un premier liberal, posibil altul decât Cîțu

1 săptămână in urmă 25

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu spune că formațiunea sa nu a fost solicitată să susțină un guvern monocolor, alcătuit doar din miniștri ai USR PLUS, și că nici nu ar exista un interes în sensul acesta. El arătă, totodată, că nici nu există cale de împăcare între USR PLUS și PNL și că tot ceea se întâmplă în acest moment este doar „teatru politic”, în care fiecare parte își atribuie o anumită imagine în spațiul public.

Teatrul politic va continua până când o va permite Constituția, urmând ca în final Iohannis să propună tot un premier liberal, posibil altul decât Cîțu.

„E teatru politic în care fiecare, PNL și USR PLUS, are nevoie să își atribuie o imagine în spațiul public. Adică, îl vedem pe Cioloș care și-a asumat să meargă mai departe – și aceasta este o strategie bună, după ce a fost pus cu spatele la zid pentru că a  rupt guvernul. Acum s-a propus ca premier, acceptat de preșdintele Iohannis, și sigur că va veni cu cu un program pentru a arăta că merge până la capăt. Chair dacă va pierde după audierile miniștrilor în Parlament, el vrea să arată ca a încercat, că a fost responsabil. De cealaltă parte, liderii liberali nu vor să arate că sunt radicali și că refuză colaborarea cu USR, de aceea vor continua să transmită în spațiul public cum se ocupă ei de guvernare, cum aduc medicamente și deschis spitale. E doar un joc de imagine pentru fiecare, pentru că în realitate nu există niciun semn că ar exista vreo cale de împăcare, nici nu ar avea cum, atâta timp cât USR are în plan terminarea lui Cîțu, care e președintele PNL-ului, deci e o cerere imposibilă ideea aceasta de refacere a coaliției”, a spus Vasile Dîncu.

Social democratul arată că jocul acesta dintre PNL și USR PLUS va dura „cât va permite Constituție”.

„Vor continua așa câteva săptămâni, cât va permit Constituția…până când Cioloș va veni cu un guvern format în Parlament, probabil (…) Fiecare își va face jocul, iar după ce Cioloș eșuează, va veni președintele și va propune un alt premier liberal”, a comentat Dîncu.

Liderul social-democrat mai arată că decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza pe Dacian Cioloș pentru formarea unui guvern poate fi interpretat și ca un „semnal” pentru liberali, cum că trebuie să devină mai maleabili în privința negocierior cu USR PLUS. Dîncu sugerează că pentru refacerea coaliției nu este exclus ca nominalizarea lui Cioloș să fie de fapt o tranziție pentru cea de-a doua nominalizare, care să fie alta decât Cîțu

„Sigur, PNL are dublu de voturi în Parlament – față de USR PLUS – și e greu să renuțe la președintele lor (Florin Cîțu), dar nominalizarea făcută e Iohannis în persoana lui Cioloș poate fi interpretată ca un semnal pe care-l dă PNL-ului, de a fi mai maleabili, astfel ca până la următoarea desemnare să găsească o soluții care să ajute negocierile de refacere a coaliției”, a apreciat Dîncu.

PSD nu va vota un guvern minoritar dar nici nu are nimic împotrivă în privința refacerii coaliției PNL-USR PLUS – UDMR, a mai spus Dîncu, apreciind că aceasta oricum nu va funcționa, așa cum nu a funcționat nici până în prezent.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă