Din 1 ianuarie, este obligatorie asigurarea RC pentru a schia în Italia

6 zile in urmă 14

Citeste toate textele scrise de Georgiana Baciu pentru Ziare.com

“Morto io, morți tutti” sau cum s-ar zice pe românește “După mine, potopul” este ceea ce mulți cred atunci când se gândesc la pagubele pe care le pot provoca celorlalți. Un fel de ce-o fi o fi, după dispariția mea.

Sau, într-un mod mai blând, persoanele tind să privească riscurile din afară, ca și spectatori la ceea ce se întâmplă în propria viață, crezând că un anumit eveniment li se poate întâmpla lor “Ad ogni morte di Papa” adică foarte rar.

Legea italiană nu mai lasă la întâmplare soarta celor care se află pe pârtiile de schi italiene și de la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Legea 40/2021 care la articolul 30 enunță că este obligatoriu că schiorul care întră pe partiille de schi alpin să aibă o asigurare care să acopere răspunderea civilă în cazul unor daune provocate terților; și se referă la orice tip de dauna, atât la daune materiale cât și la daune biologice. Un fel de RC, pentru a circulă pe piste, în loc de a circulă pe stradă cu mașînă. Sunt și sancțiuni, amendă este de la 100 la 150 euro și retragerea permisului de schi, însă din informațiile care vin de pe teren, nimeni nu este lăsat să între pe pârtiile italiene fără această asigurare.

Prevederile legislative de mai sus reprezintă o noutate absolută, destinată să aibă efecte semificative în lumea schiului. Precedentul act normativ (art 4 Legea 363/2003) prevedea că este obligatoriu că administratorul pârtiei de schi să aibă o asigurare de răspundere civilă pentru cazul în care ar putea provoca daune utilizatorilor sau terților în urmă unor fapte care decurg din răspunderea administratorului. Mai clar, dacă în urmă unui accident pe pârtie un schior era lovit, pentru a-și recupera daunele (fie că era vorba de schiuri deteriorate sau de vătămări personale cu spitalizare sau chiar invaliditate permanentă sau deces), persoană care suferea pagubă, era nevoită să se descurce singură, și de obicei recunoașterea daunelor grave era la latitudinea unui judecător; admis că începea un proces civil, care recunoștea dauna - stabilea gradul de responsabilitate al fiecăruia dintre cei implicați în incident și cine și cum să plătească eventuale cheltuieli de judecată. Parcurs extrem de dificil având în vedere că Italia este o țară cu un renume nu tocmai bun în ceea ce proveste viteză de soluționare a cazurilor în instanța: ultimul raport al Comisiei Europene pentru Justiție, din 2021, care se referă la anul 2019 arată că în Italia, pentru al treilea grad de judecată întrun proces civil e nevoie în medie de 1302 zile, pentru al doilea grad 791 și pentru primul 531.

Lăsând la o parte acest aspect general, revenim la obligativitatea poliței pe pârtiile de schi, spunând că motivul principal al introducerii acesteia e, evident, numărul mare de accidente: multe părții, mulți pasionați, aglomerație, deci multe accidente. În Italia sunt 5774 km de pârtie deservite de 1772 teleschiuri. O cercetare făcută de Sciare Sicuro (Ski sigur) arată că în medie, anual, în Italia, se întâmplă, circa 40.000 de accidente legate de sporturile de iarnă. Dintre acestea 12% sunt cauzate de coliziune între două persoane, și probabilitatea crește atunci când pistele sunt aglomerate.

Sunt persoane care gândesc că este o afacere pentru companiile de asigurări acest tip de acoperire, uitând să privească la avantajele enorme pe care le pot obține punând semnătură pe un contract de asigurare de acest tip; mulți care nu iau în considerare faptul că suma plătită pentru o polița de asigurare este pierderea minimă pe care o pot avea în cazul unui accident, că atunci când eșți în necaz pentru că ai provocat daune altuia (și de multe ori și ție) mai devreme sau mai târziu daunele astea trebuie să le plătești, că în acel moment ești partea slabă, și că ti-ai vinde și sufletul pentru că scapă de datorie. Și aici intervine o companie de asigurări care plătește pentru ține.

Cât costă asigurarea de acest tip? Nimic, pentru cei care au o polița de responsabilitate civilă în viață privată. Companiile cu care sunt asigurați eliberează, gratuit, un certificat de schior care atestă că eșți asigurat, document care este valabil pentru cine a semnat contractul dar și pentru celelalte persoanele care locuiesc la aceeași rezidență. Vorbim de o polița al cărui cost e de circa 60- 80/euro anual, în funcție de Companie, și are o coperire mai amplă, de exemplu când ești pe bicicletă sau trotinetă sau pe jos sau copil sparge geamul vecinului. În cazul în care te asiguri la intrarea pe pârtia de schi, costul variază de la 3 la 5 euro de persoană, pe zi. Anumite asociații fac înscrieri sezoniere și acordă și această acoperire, la un preț între 12 și 20 euro.

Ce se întâmplă în cazul unei coliziuni între scciori? Legea actuală prevede concurs de răspundere, prin urmare va fi necesar să dovedești că nu ai avut nicio vină; polița RC despre care vorbeam mai sus, și care, repet, este obligatorie, plătește daunele provocate de ține, însă nu îți plătește avocații. Că și în cazul accidentelor rutiere, în cazul unei coliziuni, până la proba contrarie ambele părți au o parte de vină în producerea acestuia.

Ce se întâmplă când prejudiciul nu este cauzat altora, ci este suferit din vină unui terț? Polița RC nu intervine, schiorul trebuie să își dea de lucru pentru a obține despăgubiri introducând o cauza civilă, și asta înseamnă onorarii juridice, procedurale, și de expertiză pe cheltuiala să.

Ce se întâmplă în cazul implicării într-un dosar penal? De exemplu, un schior care lovește alt schior provocându-i o pagubă. Infracțiunea de vătămare corporală din culpă găsește disciplină penală în art 590 din Codul Penal. Adică închisoare până la trei luni. Schiorul care a provocat accidentul, pe lângă despăgubirea părții vătămate, va trebui să facă față unui proces, unor cheltuieli penale, pentru a-și dovedi nevinovăția, și chiar în cazul achitării nu are dreptul la rambursarea cheltuielilor de judecată, de expertiză și procedura efectuată. Răspunderea penală nu este acoperită de garanția RC care acoperă doar cazurile de răspundere civilă.

Deciziile persoanelor depind, în principal, de cum sunt prezentate problemele și apoi de contactele pe care le avem, și de experiențele de viață ale acestora. Aproape totul poate fi asigurat, propria viață – dar doar când eșți viu, propria sănătate – doar când ești sănătos, locul de muncă - doar când îl ai; este chestiune de prioritatea alegerilor. Din păcate, anumite decizii - cele mai importante în viață - nu ne dau oportunitatea de a face practică mai întâi. În afară cazurile de opera științifico-fantastică, plăcerea consumului este imediată, în timp ce consecințele se plătesc doar într-un moment succesiv.

Citeste si:

Castrare chimică cerută de un important lider politic italian în cazul românului care și-a lăsat fiica însărcinată, după nenumărate abuzuri sexuale

Fostul ministru de Interne al Italiei și liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, cere castrarea chimică a unui român care și-a abuzat fiica și a lăsat-o însărcinată. Salvini a scris pe...

Filmarea în care se vede cum un asistent medical din Italia aruncă serul vaccinului contra covid. A imunizat fictiv peste 50 de persoane VIDEO

Un asistent medical din Italia a fost arestat după ce a ”vaccinat la chiuvetă” peste 50 de persoane. Bărbatul a fost filmat în timp ce arunca serul din seringi într-un recipient...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă