Dilema care apare odată cu turismul în spațiu. Ce se întâmplă dacă cineva moare în timpul unui zbor interstelar 

6 zile in urmă 14

Primele călătorii în spaţiu şi anunţul că vacanţele interstelare vor putea fi accesibile, în curând, oricui îşi va permite să plătească ridică dileme cu care agenţiile terestre de turism încă nu s-au confruntat. Ce se va întâmpla când prima persoană va muri în timpul unei călătorii în spaţiu?, se întreabă jurnaliştii de la The Conversation.

Dacă primii astronauţi de pe Pământ erau supuşi la antrenamente anevoioase şi la analize medicale riguroase, noua eră a turismului spaţial pare să nu mai pună atât de mult accentul pe pregătirea zborului şi pe condiţia medicală a călătorilor. De pildă, Jeff Bezos, primul „civil“ care a mers în spaţiu într-un zbor de agrement, a făcut doar 14 ore de pregătire înaintea zborului.

Pe măsură ce turismul şi explorarea spaţială ating noi limite, cercetării îşi pun mai multe întrebări şi cu privire la riscurile pe care astfel de călătorii le implică. Chia Elon Musk, unul dintre promotorii călătoriilor în spaţiu, susţinea că „o mulţime de oameni probabil că vor muri în drum spre Marte“. Timpul petrecut în spaţiu de către turişti poate ajunge de la câteva minute la câteva zile, aşa că riscul de deces din cauze naturale este destul de mic în aceste condiţii. Totuşi, nu e imposibil. Astfel, ce se întâmplă atunci când prima persoană va muri în timpul unui zbor spaţial?

Elon MuskElon Musk | Foto: EPA

Instituțiile care răspund de „moartea în spațiu”

Potrivit unei rezoluţii adoptate de ONU cu privire la principiile care ar trebui să guverneze explorarea spaţială, statele sunt responsabile cu autorizarea şi supervizarea fiecărei activităţi în afara Pământului, fie că ea este guvernamentală sau privată.

În Statele Unite, instituţia care licenţiază companiile ce vor să trimită turişti în spaţiu se numeşte Administraţia Aviatică Federală (AAF). Dacă o persoană moare în timpul unei misiuni comerciale în spaţiu, iar cauza morţii este o eroare tehnică la nivelul navei spaţiale, atunci AAF va opri toate zborurile companiei până la finalizarea anchetei. 

În cazul în care moartea nu este generată de erori la nivelul navei spaţiale, atunci AAF trebuie să decidă dacă personalul a făcut tot posibilul pentru a preveni decesul.

Ce proceduri ar trebui importate de pe Pământ 

În cazul în care viitorul va permite misiuni spaţiale cu o durată mai lungă sau chiar în eventualitatea în care oamenii şi-ar putea stabili domiciliul departe de Pământ, dilema cu privire la moartea în spaţiu devine mai complexă. Fie că se întâmplă din cauza unor accidente, a bolilor sau chiar pe cale naturală, oamenii vor muri în spaţiu cu siguranţă, remarcă jurnaliştii de la The Conversation.

Astfel, aceştia susţin că o procedură de investigare în cazul unor misiuni de lungă durată sau în cazul decesului pe un stabiliment spaţial. Aceasta ar trebui să stabilească informaţii clare despre cine a murit, cauza morţii, dar şi despre lecţiile ce trebuie învăţate.

Procedurile cu privire la anchete şi investigaţii asupra cauzei morţii pot fi importate de pe Pământ. Legile spaţiale stabilesc dacă un stat care şi-a înregistrat o navă spaţială are, cu adevărat, jurisdicţie asupra locului în care se află şi asupra personalului.

Pe de altă parte, un acord cu privire la aşezăminte spaţiale specifice sau chiar asupra unor misiuni ar putea fi mai util, spun jurnaliştii de la The Conversation. Planificarea unei misiuni spaţiale implică factori precum energie, mâncare, protecţia în faţa radiaţiilor, evacuarea deşeurilor etc. Decesul unei persoane ar putea fi cuprins într-un astfel de acord.

Ce s-ar întâmpla cu trupul neînsuflețit 

Pe lângă partea juridică a acestei dileme, misiunile care trimit oameni departe de Pământ, în Sistemul Solar, trebuie să ţină seama de capacitatea fizică a evacuării cadavrelor, în cazul în care moartea survine la bord. În plus, acestea trebuie să ţină seama de diferitele tradiţii şi de cultura din care călătorii spaţiali provin. Chiar şi în cazul misiunilor scurte, corpul neînsufleţit poate fi adus înapoi pe Pământ, însă acesta trebuie păstrat în condiţii care să nu permită contaminarea echipajului în viaţă. 

În cazul unei călătorii mai lungi, cum ar fi cea spre Marte, care ar putea dura mai mulţi ani, corpul ar putea fi criogenat pentru a-i reduce greutatea şi a-l depozita mai uşor până la întoarcere. Totuşi, dacă scopul este acela de a coloniza spaţiul, atunci păstrarea unui corp neînsufleţit ar putea fi contraproductivă.

Pe de altă parte, imaginea cu un corp omenesc plutind, fără viaţă, în spaţiu ar putea fi revoltătoare pentru mulţi – și ar putea contribui la creșterea nivelului de gunoi spațial.  

Chiar dacă timpul va rezolva probabil problemele tehnice cu privire la păstrarea trupului neînsufleţit, dilema morală asupra morţii în spaţiu atinge graniţe antropologice, culturale, dar şi legale.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă