Dieselgate: Volkswagen solicita despagubiri de la fostul director general si fostul sef al diviziei Audi

1 lună in urmă 3

Grupul german Volkswagen AG a anuntat vineri ca va solicita despagubiri de la fostul director general al Volkswagen, Martin Winterkorn, si fostul sef al Audi, Rupert Stadler, in urma scandalului emisiilor (Dieselgate), transmite Reuters.

Investigatia indelungata a aratat ca Winterkorn si Stadler si-au incalcat obligatia de diligenta, dar in cazul altor membri ai Board-ului nu s-au descoperit incalcari, a precizat cel mai mare producator auto european.

Atat Winterkorn cat si Stadler au dezmintit ca ar fi responsabili pentru scandal. Investitorii au pierdut milioane de euro in septembrie 2015, cand Volkswagen a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Pana acum scandalul a costat grupul german peste 32 miliarde de euro.

Winterkorn a demisionat din functia de director general in 23 septembrie 2015, la o saptamana dupa izbucnirea scandalului. Aproximativ trei ani mai tarziu, Volkswagen a reziliat contractul lui Stadler ca sef al Audi, pe fondul investigatiilor referitoare la posibila sa implicare in Dieselgate.

Volkswagen a precizat ca investigatia pe care a demarat-o, cu ajutorul firmei de avocatura Gleiss Lutz, include examinarea si evaluarea a 1,6 milioane de documente, peste 1.550 de interviuri si intrebari.

"Atat Winterkorn cat si Stadler au realizat multe lucruri importante in cadrul grupului Volkswagen, nu este nicio indoiala ca realizarile din carierele lor profesionale inca exista. Totusi, exista aspecte pe care cei doi, in calitate de membri ai Board-ului, nu le-au monitorizat cu suficienta atentie", se arata intr-un document al Comitetului de supervizare al Volkswagen, consultat de Reuters.

Ca rezultat, compania a decis sa solicite despagubiri de la Winterkorn si Stadler pentru ca si-au incalcat obligatia de diligenta. Profitul operational, excluzand elementele exceptionale legate de Dieselgate (scandalul emisiilor), a scazut cu 45% anul trecut, la 10,6 miliarde de euro (12,83 miliarde de dolari).

Anul trecut, vanzarile Volkswagen au scazut cu 15,2%, la aproximativ 9,3 milioane de vehicule, in timp ce numarul de automobile pur electrice livrate s-a triplat, la aproape 232.000 unitati, iar la modelele plug-in hybrid cresterea a fost de 175%, la peste 190.000 de unitati.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.

Citeste si:

Cine este Ion Radoi, seful sindicatului care a creat haos in Bucuresti dupa o greva spontana la metrouA murit Cornelia Catanga. Era internata in spital, cu COVID-19Haos in localitatile aflate in scenariu rosu dupa ce Citu a anuntat ca se amana noile restrictii. Primar: "Nici nu stiu cum sa procedez"DOCUMENTE Acestea sunt modelele de adeverinta si declaratie necesare dupa intrarea in vigoare a noilor masuri anti-pandemieCine i-a luat locul Anei Maria Brinza in patul conjugal, cand a fost plecata in Kazahstan
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă