Dialog Petreanu – Tolontan pe tema “Colectiv”: “Suntem o minoritate cei care luptăm”. ”Nu, societatea se schimbă, cu furie și răbdare”

1 lună in urmă 7

Marți dimineață, în emisiunea ”Deșteptarea” de la Europa FM, Vlad Petreanu și Cătălin Tolontan au discutat pe tema dublei nominalizări primite de documentarul ”Colectiv”. Cei doi jurnaliști s-au contrazis pe ideea capacității României de a se schimba.

”Colectiv” este un film pe care mii și mii de oameni din toată lumea l-au văzut și îl interpretează în propria cheie. Dubla nominalizare la premiile Oscar îl va propulsa la o audiență fără precedent pentru un film românesc. Ce spune ”Colectiv” despre noi ca societate?

”Filmul lui Alexander Nanau, căci lui și echipei lui li se cuvine meritul, este al doilea documentar din întreaga istorie a Oscarurilor care ajunge să primească două nominalizări, la documentar și la film internațional. Primul a fost filmul macedonean Honeyland. Cred că ceea ce a stârnit reacția aceasta atât de puternică în lume la Colectiv a fost tocmai ideea implicării cetățenilor în viața societății, ideea că, dacă nu ne resemnăm putem schimba lucrurile. Asta rezonează pretutindeni în lume”, a spus Cătălin Tolontan.

Realizatorul Europa FM Vlad Petreanu a replicat că, ”în opinia mea, filmul e simbolic pentru că arată lupta unui grup mic de oameni… medici, oameni din spitale, din contabilitate, jurnaliști, care fac eforturi extraordinare ca să schimbe lucrurile. Asta se întâmplă zi de zi în România. Dar, asta e părerea mea, sunt mai pesimist, așa, că suntem o minoritate cei care luptăm”. 

”Nu, cred că, dimpotrivă, societatea se schimbă, cu furie și răbdare. Revista Time a scris acest lucru foarte sugestiv despre ”Colectiv” și despre societatea modernă în general: e nevoie de perechea furie – răbdare ca să faci sa avanseze o societatea. Cele două acțiuni se îmbină, au nevoie una de cealaltă. E valabil nu doar în România”, a zis Cătălin Tolontan. 

Colectiv e în finală, nu e favorit la premiul Oscar, însă ne luptăm până la capăt. Niciodată un documentar nu a cîștigat categoria de Film internațional, iar la documentare rareori cîștigă un film în altă limbă decât cea engleză. Dar nu renunțăm niciodată.

Cătălin Tolontan, jurnalist:

”Fără discuție, performanța unei duble nominalizări e uriașă. Iar filmul nu trebuie ratat”, a spus Vlad Petreanu. 

”Fără să fiu un specialist în cinema, cred că munca tuturor regizorilor români de-a lungul acestor decenii a contat enorm. În 2007, Oscarul a schimbat regula după ce Cristian Mngiu a câștigat la Cannes și n-a ajuns cu filmul său ”4,3,2” nici măcar pe lista scurtă la Oscar. Toate aceste așteptări s-au adunat în memoria noastră colectivă”, a adăugat și Cătălin Tolontan. ”Se simte satisfacția la românii, cinefili sau nu, din străinătate, din SUA în Australia și din Germania în Marea Britanie, care sărbătoresc pe twitter și facebook nominalizarea unui film care spune multe lumii și, cred eu, spune mai ales că țara lor are oameni care fac lucrurile bine și că se poate schimba” a mai spus ziaristul de la Libertatea și Gazeta Sporturilor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă