Dezbaterea zilei, 27 martie » Este de acuzat Cristina Neagu pentru că ar fi încercat să faciliteze aranjarea meciului decisiv de calificare?

1 lună in urmă 2

Articol de GSP - Publicat sambata, 27 martie 2021, 08:00

„Dezbaterea Zilei" este un nou format video lansat de GSP. Subiectele arzătoare din sport vor fi puse sub lupă de Cătălin Țepelin, Dan Udrea și Remus Răureanu, cu argumente pro și contra. Dilema de astăzi: este în regulă să ceri adversarului facilitarea unui aranjament?

Ce reprezintă „Dezbaterea Zilei”? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, explică: „În această emisiune insistăm pe termenii «argumente» / «dialog» / «respect», pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni”.

Întrebarea de astăzi este următoarea: „Este în regulă să ceri adversarului facilitarea unui aranjament?”. Discuția vine în contextul meciului de handbal România - Muntenegru 28-26, din cadrul Turneului Preolimpic. Jovanka Radicevic, extrema Muntenegrului, a declarat recent în presa locală că Neagu, cea mai importantă jucătoare a „tricolorelor”, i-ar fi sugerat aranjarea partidei - detalii, pe larg, AICI.

De această dată, ca o excepție, argumentele nu sunt împărțite neapărat în pro și contra. Jurnaliștii Gazetei au încercat să analizeze dacă există vreun unghi din care se poate privi cu îngăduință un astfel de comportament.

Dan Udrea: „În sport nu se câștigă doar cu arme convenționale”

„Este evident că nu poți răspunde: «Da, este în regulă». Numai că cine își imaginează că azi sportul înseamnă doar competiție, fair-play și respect se înșală amarnic! Mai ales la acest nivel, când în joc există o miză foarte mare, se apelează la orice”„În urmă cu o jumătate de an, nu ne-am oripilat când am asistat la acea parodie de 15 minute pe finalul meciului România U21 - Danemarca U21 1-1, din preliminariile Euro U21, când a fost ceva de neprivit. Ai noștri pasau, danezii stăteau în jumătatea lor, pentru că acel rezultat era bun pentru noi întrucât ne califica, iar Danemarca era avantajată de faptul că termina pe primul loc grupa. Și acela a fost un blat acceptat de către ambele echipe, a încălcat regulile fair-play-ului, ale competiției, și a ceea ce trebuie să însemne sportul ca definiție”„Apoi, vreau să vorbesc și despre hențul lui Maradona din 1986, în acel meci Argentina - Anglia 2-1 de la Campionatul Mondial. Evident că a trișat. VAR-ul nu exista, arbitrul nu a observat și s-a comis o eroare impardonabilă. A trișat, a calificat echipa națională, a fost acuzat într-o măsură mai mare sau mai mică, dar e un alt exemplu că în sport nu câștigi doar cu arme convenționale. Maradona nu a fost mai puțin apreciat pentru că a marcat acel gol cu mâna, poate chiar a fost mai apreciat în Argentina după acel moment”„De asemenea, îmi aduc aminte și de un episod petrecut la Turneul Campioanelor, la tenis, cred că în urmă cu vreo 5-6 ani, când Halep, în ultimul meci din faza grupelor, a jucat un meci pe care, dacă l-ar fi pierdut, ar fi eliminat-o indirect pe Serena Williams. Simona l-a câștigat, a calificat-o astfel pe Serena, care, ulterior, a învins-o în finală. Atunci a fost o întreagă discuție, ne-am întrebat dacă ea a procedat bine sau nu. Și-a creat un deserviciu și a pierdut un trofeu fiind corectă”

Părerea mea e că Neagu nu putea să riște astfel. Dacă jucătoarea din Muntenegru are ceva probe, da, dar așa... fiecare poate să spună ce vrea. Radicevic și-a asumat un risc. Dacă nu dovedește cele spuse, s-ar putea să aibă și ea probleme, să nu mai ajungă la Olimpiadă și să se trezească cu o suspendare. O să i se ceară probe și ar putea fi ceva grav, pentru că de acuzat e ușor
Gheorghe Tadici, antrenor Zalău

Remus Răureanu: „Nu cred că imaginea Cristinei Neagu va avea de suferit”

„După ce am citit prima oară declarația jucătoarei din Muntenegru, primul gând a fost că s-au mai întâmplat astfel de lucruri, cum și Dan a înșirat o grămadă de exemple, unele chiar mai grave. Totuși, deși s-au mai întâmplat, tolerabile nu pot fi. S-au mai întâmplat și crime și nimeni nu le aprob㔄Nu putem să fim nici ipocriți și să pretindem că lumea sportului profesionist ar fi populată doar de sfinți”„Nu există nici măcar o bănuială că Neagu i-ar fi spus lui Radicevic: «Ai o sută de mii de euro în vestiar, dacă...». Așadar, nu poate fi vorba de corupere”„Nu cred că imaginea Cristinei Neagu ar avea de ce să fie afectată. Lucescu, când antrena Brescia, a jucat un baraj pentru salvare în Serie A, în 1993, și datorită unui astfel de aranjament cu Milan, în penultima etapă, partida s-a încheiat 1-1. Lucescu a mărturisit ulterior. A insistat că nu a fost aranjament, dar a spus că jucătorii au vorbit între ei pe teren. Nimeni n-a ciobit imaginea lui Lucescu din cauza acelui meci”„Dacă România ar fi câștigat și s-ar fi calificat, iar noi am fi descoperit pe urmă această discuție, ne-am fi bucurat mai puțin? N-am mai fi fost suporterii României la Jocurile Olimpice? Am fi fost cu toții”„Neagu și-a permis acea propunere probabil și dintr-o amiciție cu adversara și cred că a fost o propunere la două capete. A aruncat-o între glumă și seriozitate. Dacă funcționa și Radicevic accepta, era în regulă. Dacă nu, putea să sune ca o glumă între prietene”

Gestul în sine de a negocia un blat nu e în regulă, nu are nicio legătură cu noțiunea de sportivitate. Sportul presupune o luptă cinstită între doi adversari care folosesc mijloace cinstite și legale. Când cea mai bună handbalistă a lumii, desemnată în mai mulți ani cu acest premiu, e acuzată de tentativă de blat... sună îngrozitor! O tentativă de blat și în numele patriotic, al unei calificări la JO, e absolut dezgustătoare. Însă nu avem nicio probă că așa este, acest scandal s-ar putea să izbească și din interesele comerciale ale Federației de Handbal și ale persoanei fizice încasatoare Cristina Neagu. Eu nu știu nicio companie serioasă care să se asocieze cu blatiștii și cu fenomenul de trucare de meciuri
Victor Ciutacu, jurnalist RomâniaTV

Concluzia lui Cătălin Țepelin

Chiar dacă sunt în inferioritate, mă voi plasa de partea celor care nu sunt de acord cu o tentativă de a stabili rezultatul altfel decât pe teren. Sigur, pot fi acuzat de ipocrizie, pentru că o calificare rămâne o calificare și trebuie sărbătorită. De altfel, exemplul lui Dan se suprapune peste ce am am scris eu după calificarea României U21 la Euro. În urma acelui joc cu Danemarca, spuneam că nu e o calificare stabilită doar în acele 10 minute, ci de-a lungul unei întregi campanii. Însă un meci aranjat este o nedreptate și un exemplu de nesportivitate. Dacă am fi de acord cu un mic aranjament pe teren, de ce să nu aprobăm data viitoare un mic dopaj înaintea unui meci decisiv, dacă e în interesul nostru să ne calificăm? Încercăm să rămânem în zona regulilor
Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi mai multe dintre edițiile „Dezbaterea zilei”:

Dezbaterea zilei, 26 martie » Cu ce rămânem după meciul România - Macedonia de Nord?

Dezbaterea zilei, 24 martie » Cine ar trebui să joace titular la națională: Man sau Ianis Hagi?

Dezbaterea zilei, 23 martie » Merita Octavian Popescu să fie convocat pentru Euro U21?

Playtech: Aurel Pădureanu, apel DISPERAT către Gabi Firea și Becali, după moartea Corneliei Catanga. Ce ajutor vrea artistul să le ceară


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă