Dezbaterea zilei, 23 aprilie » Mai sunt blaturi în Liga 1?

2 săptămâni in urmă 14

Articol de GSP - Publicat vineri, 23 aprilie 2021, 15:20

„Dezbaterea Zilei” de astăzi: mai sunt blaturi în Liga 1? Cât de corect se joacă meciurile din acest sezon? Totul se decide pe teren sau sunt prietenii, alianțe sau blaturi care viciază ierarhia finală? Acesta este un subiect de actualitate, iar suspiciunile nu se termină niciodată într-un domeniu în care corupția a fost dovedită în repetate rânduri. 

 • Ce reprezintă „Dezbaterea Zilei”? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, explică: „În această emisiune insistăm pe termenii «argumente» / «dialog» / «respect», pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni”.

„Începem dezbaterea de astăzi cu această întrebare. Sunt sau nu meciuri aranjate în Liga 1? Și ca să fim mai punctuali, vom discuta despre acest play-off, despre adversarele celor care trag la titlu: Craiova, CFR sau FCSB. Cum își apără șansele? Vom discuta și despre felul în care se creează tot felul de alianțe sau dacă se creează astfel de alianțe. Este doar o impresie a noastră, a ziariștilor și a celor neutri, a suporterilor care privesc meciurile din Liga 1?”, a explicat Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor. 

Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan, ca de fiecare dată, pe jurnaliștii Gazetei Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor: Narcis Răducan, respectiv Cristian Geambașu.

CONTRA | Remus Răureanu: „Nu cred că Becali dă un telefon la Clinceni, iar Poenaru comandă un aranjament în vestiar”

 • „Nu pretind că nu mai există aranjamente în fotbal. Aranjamente sunt în toate domeniile în care sunt implicați bani mulți. Și cum în fotbal sunt bani foarte mulți, e firesc să fie fel de fel de mișmașuri”
 • „Mă refer la Botoșani, Clinceni și la Sepsi. Nu cred că vreuna dintre ele a trucat un meci ca să piardă. De ce? Sunt convins că nu mai există aranjamente făcute cu toată echipa ca pe vremuri. Nu cred că cineva intră în vestiar când poate fi înregistrat cu un telefon: «Băieți, vreau să pierdem astăzi»”
 • „De la Clinceni, în meciul cu FCSB, nu a jucat nimeni bine. Nu a pierdut meciul Patriche sau Gardoș. În momentul în care constați prestația dezastruoasă a întregii echipe, ajungi la bănuiala că a intrat cineva în vestiar și ar fi cerut să piardă meciul. E greu să îți explici că niciun jucător nu dă niciun semn”
 • „Întotdeauna a fost o astfel de echipă în play-off. Sunt cluburi neobișnuite cu performanța care în momentul în care ajung în play-off, oamenii din acele cluburi au impresia că și-au atins scopul. Pentru ei, s-a încheiat sezonul și e greu să transmiți altceva în vestiar: «Hai să luptăm!». Campioni nu pot fi, iar unele nici nu au licență de Europa. O astfel de formație se cam plimbă în play-off, dar e greu să o acuzi de ceva imoral cât timp nu are un scop”
 • „Nu cred că mai e posibil să se facă blaturi ca în anii 90. Să își asume cineva în vestiar să piardă un meci cu FCSB pentru niște bani, iar apoi să ajungă la pușcărie că a înregistrat un maseur”
 • „Dacă e nevoie ca doi-trei jucători să trucheze meciul, poți să îi indentifici. Poți să observi unele gafe, dar în meciul Clinceniului nu poți să acuzi pe nimeni. Trebuie să îi arăți cu degetul pe toți de pe teren”
 • „Greșeala lui Pap o putem identifica în meciul cu FCSB. Nici acolo nu cred că cineva pune în scenă un film de comedie. Să oblige un jucător să se facă de râs în ultimul hal. Cred că poți să găsești metode de aranjarea unui meci într-un alt mod”
 • „Mai degrabă cred că mai sunt blaturi făcute de doi-trei jucători, în special pentru pariuri. Un cartonaș roșu, un penalty sau numărul de cornere, pe tot ce se pariază. Dar nu cred că Becali sună la Clinceni și că Poenaru intră în vestiar și comandă un aranjament”

Dacă mă întrebați legat de faptul care ar mai fi echipe care se dau la o parte și fac blaturi clasice, eu zic că nu. E adevărat că nu am pretenția că mă pricep foarte bine, dar mi se pare foarte greu, aproape imposibil să aranjezi un blat la nivel de echipă așa cum se întâmpla acum 20-30 de ani pentru că nu este aceeași situație. Sunt jucători străini, sunt pedepse foarte mari. Nu știu cine poate să își riște libertatea și tot ce a construit într-o viață pentru un meci în care nu văd o miză atât de mare încât să îți riști tot ce ai construit. În anumite meciuri, în care jucători la modul individual au un comportament dubios, asta e posibil, oricând și în orice campionat. Nu putem eradica treaba asta în totalitate din sportul mondial. Tentația pariurilor este foarte mare și atinge oamenii importanți din toate sporturile și în condițiile astea planează tot timpul că un jucător poate să facă un penalty sau să ia un roșu.

- Narcis Răducan, fost internațional român

PRO | Dan Udrea: „Când faci o declarație din interior, automat ridici semne de întrebare”

 • „Eu am foarte multe semne de întrebare față de acest play-off. Prima întrebare: Cum a jucat Botoșani cu FCSB, ca nivel de intensitate, și cum a jucat cu Craiova? Dacă prezentam meciul și nu știam contextul, ai fi spus clar că se decide un trofeu sau că este o finală de cupă, chiar ceva de viață și de moarte. Meciul ăla a fost exact cum l-a descris Ouzounidis: «Mai mult bătaie decât fotbal». La nivel de valoare, poți să o ai meci de meci atitudinea, dar de ce dispare la trei zile după ce ai fost atât de pasiv și lejer într-un meci cu FCSB. Atitudinea poți să o ai indiferent de adversar. Poți să pierzi sau să câștigi toate meciurile și să ai aceeași atitudine”
 • „Am mai auzit argumentele că Botoșaniul e o echipă foarte agresivă pe teren propriu și de asta au fost diferențe. Hai să comparăm cum s-a jucat Botoșani - FCSB 0-2 în sezonul regulat. A lipsit atitudinea Botoșaniului”
 • „Trecem și la Sepsi. Cum a fost meciul Sepsi - FCSB la nivel de intensitate și cum s-a jucat Sepsi- CFR. Sepsi a jucat în decurs de puțin timp cu ambele echipe pe teren propriu. Mie mi s-a părut că nivelul de agresivitate, de determinare pentru Sepsi a fost foarte mare când a întâlnit-o pe FCSB și foarte mic când a jucat cu CFR”
 • „Mi s-a părut extrem de ciudată și decizia lui Leo Grozavu. L-a titularizat pe Florin Ștefan fix la meciul cu CFR după ce o perioadă l-a scos din echipă spunând că nu e cu mintea aici și se gândește la ce are de făcut la final de contract. Iar după trei zile îl văd titular cu CFR”
 • „Clinceniul a bătut-o pe FCSB în sezonul regulat pe Arena Națională. A arătat ca o echipă compactă, defensivă, nu lăsau spații, nu se apărau foarte sus ca să nu creeze un avantaj adversarului. Și a câștigat 1-0, a jucat urât și a închis spațiile. În schimb, în meciul din play-off, Clinceniul a făcut pressing foarte sus, exact ce îi convine FCSB-ului. De ce schimbi o filosofie câștigătoare?”
 • „Aștept cu interes să văd cum va arăta Sepsi - FCSB. Se va juca în următoarea etapă și vreau să văd cum se va juca și Botoșani - CFR. Eu spun că va fi o mare agresivitate. Botoșani a bătut CFR în Moldova”
 • „Nu mi se pare întâmplător palmaresul general al acestor echipe. Sepsi nu câștigă niciodată în 12 meciuri cu CFR și pierde de 10 ori, în timp ce pe FCSB o chinuie serios în ultimii ani, chiar câștigă meciuri. În partea cealaltă, Botoșani la fel, joacă cu FCSB 15 meciuri și este învinsă de 13 ori, dar cu CFR nu e așa”
 • „Toate aceste semne de întrebare sunt alimentate și de cei din interior, care joacă. Și ne acuză și pe noi că ridicăm semne de întrebare că aruncăm anumite pete asupra integrității competiției”
 • „Edi Iordănescu a spus că nu s-a uitat la FCSB - Botoșani că la ora aia se juca un alt meci mai intereresant, Napoli - Inter. După părerea mea, când spui asta, lași să se înțeleagă că nu ai ce să vezi la acel meci când tu defapt ar fi trebuit să te uiți pentru că erau două echipe pe care urmează să le întâlnești. Când faci o declarație din interior, automat ridici semne de întrebare”
 • „Exact echipele implicate la titlu s-au pretat exact la așa ceva în anii trecuți. Craiova, noncombat cu Viitorul ca să nu ajungă titlul la FCSB. Iar anul trecut, FCSB a pierdut titlul cu CFR ca să nu ajungă titlul la Craiova. Dacă FCSB și Craiova se pretează la așa ceva, înseamnă că celelalte echipe nu fac asta?” 

Răspunsul meu la întrebarea dacă mai există blaturi sau aranjamente în fotbalul românesc este că trebuie să fii tare naiv sau parte din sistem ca să crezi că nu. Într-un fel sau altul, în tot fotbalul mondial, la toate nivelurile, există aranjamente. Atunci când interesele converg, peste tot apar astfel de meciuri denumite după o sintagmă veche, dar foarte inspirată: strategice. Nu mai există o cooperativă ca pe timpul lui Jean Pădureanu de la Bistrița, adică un organism ocult în care împărțea punctele în așa fel în care tot românul să fie bine și aproape nimeni să nu retrogadeze. Dar și astăzi, același interes comun duce la meciuri în care fără să ai dovezi obținute pe cale de investigație polițistă, pentru că ziaristul nu este polițist, simți că unii nu prea se omoară cu firea. Le-a spus antrenorul să nu se omoare cu firea sau că astăzi nu este rândul lor? Nu cred că se mai întâmplă așa pentru că odinioară se întâmpla și așa. Fotbalistul care este un individ senzorial știe și simte care este interesul patronului sau al clubului pentru care joacă. El pricepe și mesajele subliniale și acționează în consecință. Ratează uneori din situații favorabile sau foarte favorabile. Sau comite greșeli de începători. Astăzi funcționează un sistem tacit de alianțe care nu se mai traduce în bani purtați cu sacoșa, ci în relații de afacere între finanțatori, legături profitabile reciproce.

- Cristian Geambașu, jurnalist GSP

CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „FRF și LPF nu au fost niciodată interesate să curețe fotbalul românesc”

 • „Eu mă plasez de partea lui Dan și a lui Cristi Geambașu în jocul ăsta al argumentelor. După 25 de ani de presă și mii de jocuri văzute pot afirma fără nicio emoție că nu cred că există un sport 100% curat”
 • „Nici nu mă impresionează jurămintele de corectitudine din sistem pentru că mulți dintre noi suntem pe stadioane de la finalul anilor 90, când membrii Cooperativei ne amenințau că ne dau în judecată pentru că inventăm blaturi care nu există”
 • „În ultimii 2 ani, la emisiunea GSP Live a lui Costin Ștucan, s-au adunat zeci de mărturii ale celor implicați în acele blaturi, care acum la adăpostul prescrierii faptelor recunosc combinațiile de pe vremuri”
 • „Probabil vom fi aici peste alți 10-20 de ani ascultând actualele personaje din fotbalul românesc care vor veni aici în emisiuni la spovedanie și ne vor confirma ceea ce în prezent sunt doar niște bănuieli”
 • „Pe scurt, da, cred că în fotbal încă sunt meciuri strategice, în care unii nu se omoară cu firea. Una dintre probleme este că FRF și LPF nu au fost niciodată interesate să curețe fotbalul românesc. Nu cred că cineva își amintește ceva cu adevărat relevant făcut de Comisia de Integritate de la FRF. Federația și Liga nu pot fi doar spectatori”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vizionează mai multe dintre edițiile „Dezbaterea Zilei”:

O poate salva Dusan Uhrin pe Dinamo de la retrogradare?

Este OK ca antrenorii fără licență să profeseze în Liga 1?

Playtech: BOMBĂ! Cum a ajuns vestiarul Rangers să râdă de Ianis Hagi. Imaginile cu el sunt virale și senzaționale


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă