Dezbaterea zilei, 22 noiembrie » Cine va fi noul antrenor al echipei naționale? „Boloni și Dan Petrescu au foarte multe argumente” vs. „Edi Iordănescu e potrivit”

1 săptămână in urmă 19

Articol de GSP - Publicat luni, 22 noiembrie 2021, 15:30 / Actualizat luni, 22 noiembrie 2021 15:30

Ediția de astăzi a proiectului GSP.ro „Dezbaterea zilei” are ca subiect postul de selecționer de la echipa națională de fotbal a României. Cine va fi noul antrenor, acum că Gică Hagi a refuzat propunerea venită dinspre conducerea FRF? 

„Hagi a refuzat postul de antrenor al naționalei, asta e știrea ultimelor 24 de ore, așa că ne întoarcem la căutările pentru un nou selecționer și vom încerca azi, alături de voi, să vedem care ar fi cea mai bună variantă pentru România.

Să punem un pic în context refuzul Regelui: spuneam aici, în urmă cu doar câteva zile, că nu înțeleg ce vrea Hagi, că semnalele sale erau prea confuze și că mai degrabă el căuta doar să fie prețuit public și curtat pentru a refuza. Ei bine, fix asta s-a întâmplat. Burleanu și-a jucat inteligent cartea, probabil a aflat că Hagi va declina oferta, așa că i-a dat mutarea in plic cum se spune, adică l-a ofertat doar pentru a-i face public refuzul. 

Și de-acum, teoretic, a scăpat de presiunea de a fi acuzat că are ceva cu Generația de Aur. Dincolo de refuzul lui Hagi și de șahul inutil al lui Burleanu, dilema rămâne: Cine ar trebui să fie viitorul antrenor al naționalei? Și avem, cred, câteva nume grupate în funcție de tipologii.

Selecționerii la care doar visăm, dar care sunt aproape imposibil de adus - îi băgăm aici pe Mircea Lucescu și pe Cosmin Olăroiu. Selecționerii abordabili, dar dificili - și aici îi avem pe Loți Boloni, pe Victor Pițurcă sau pe Dan Petrescu.

Și mai avem selecționerii puși pe tavă, adică liberi de contract și ușor de adus - Edi Iordănescu sau Adi Mutu, poate și Costel Gâlcă. Cam astea sunt variantele, sincer nu văd un alt nume cu șanse în cursa asta, așa că haideți să dezbatem care ar fi soluția cea mai bună pentru națională”, spune redactorul-șef al GSP și moderatorul dezbaterii, Cătălin Țepelin. 

VIDEO Dezbaterea zilei, 22 noiembrie » Ar trebui ca Federația să insiste pentru a-l pune pe Hagi la națională?

În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de fostul selecționer Mircea Rădulescu, respectiv fostul internațional Sandu Boc. 

Dan Udrea: „Boloni și Dan Petrescu, următorii antrenori pe care FRF ar trebui să-i abordeze”

 • „În primul rând, nu sunt de acord că Burleanu l-a ofertat pe Hagi doar pentru a stinge din presiunea publică. Nu cred că are o problemă cu asta, probabil nici nu a votanților pentru președinția FRF. Pur și simplu, cred că Burleanu a ajuns la concluzia că Hagi este cea mai bună variantă pentru echipa națională. 
 • În opinia mea, nu poți să treci de la Hagi la unii antrenori care sunt foarte departe de el, referindu-mă la Adi Mutu, Edi Iordănescu. Dacă l-ai vrut pe Hagi, trebuie să te duci la alt antrenor cu același profil, același nivel. Nu poți să-l vrei pe Guardiola, să te refuze și apoi să iei un no-name din Bundesliga. Te duci la Klopp, la Conte.
 • E mare de tot diferența între Gică Hagi și Edi Iordănescu. În primul rând, ca experiență. E diferență de vreo 10 ani. Nu pot să cred că de la un personaj ca Hagi treci la Adi Mutu, de exemplu.
 • Care e tipologia lui Hagi? O mare personalitate, noi de asta avem nevoie acum, un selecționer care să strângă pe toată lumea în jurul său. Jucătorii să-l urmeze, să vadă un lider adevărat îl el. Poate un fost mare fotbalist, un antrenor care a demonstrat ceva. În opinia mea, nu știu care e ordinea, dar aici se încadrează Boloni și Dan Petrescu. Au foarte multe argumente, poate chiar peste Hagi.
 • Boloni are aproape 30 de ani de antrenorat la nivel important și foarte important. Îți dai seama câtă experiență acumulează în 30 de ani? Prin ce situații treci, ce greșeli faci, ce mutări bune faci, ce ochi ai la judecător, să te păcălești la anumiți jucători, dar pe viitor să nu o mai faci. Plus că a avut performanțe remarcabile, se duce în Portugalia și ia titlul nu cu Porto sau Benfica, ceea ce îl face și mai valoros. Se duce în Belgia și ia titlul cu Standard, altă mare performanță. Boloni nu e ieșit din circuit. Anul trecut a antrenat-o pe Panathinaikos, acum vreo 3 ani pe Antwerp. Totuși, e un CV. E un tip care are o personalitate gen Pițurcă, iar la națională e nevoie de oameni de genul acesta.
 • Dan Petrescu, la fel. A debutat prin 2003 ca antrenor și de-atunci a antrenat non-stop, poate cu câteva luni de stat pe margine. Multe echipe, situații, țări și culturi diferite, n-are cum să nu fie un bun selecționer. Fost mare jucător, cu trofee câștigate cu echipe care nu porneau din postura de favorite. Jucătorii ar avea un respect mult mai mare pentru ei decât pentru un nume ca Edi Iordănescu și Adi Mutu.
 • Dau un exemplu: Marcelo Lippi a spus că a simțit cu adevărat că jucătorii au respect pentru el în 1996, la 2 ani după ce o preluase pe Juventus. Ce se întâmplase cu câteva luni înainte? Câștigase Champions League. A spus că din momentul ăla, simțea că domină vestiarul. Până atunci nu se întâmplase! Imaginați-vă dacă intră Mircea Lucescu în vestiarul echipei naționale. E la fel ca atunci când intră Rădoi? Nu!
 • Unul dintre ultimele argumente: multă lume dă exemple de selecționeri cu rezultate în ultimii ani, care nu posedă un CV aparte, precum Zlatko Dalic, la Croația. Croația este o echipă fabuloasă. Acolo trebuie un selecționer care să știe să creeze atmosferă între ei, pentru că jucătorii sunt foarte valoroși. La noi trebuie un antrenor care să facă minuni și să ridice foarte mult nivelul jucătorilor pentru a reuși o calificare. Văd în Boloni și Dan Petrescu exact antrenorii care ar reuși să crească foarte mult nivelul. În opinia mea, următorii antrenori pe care FRF ar trebui să-i abordeze sunt ei”.

Eu zic că trebuie să rămână Rădoi. Chiar dacă rezultatele nu au fost cele pe care le-am fi dorit cu toții, privind selecția s-au făcut progrese. Chiar dacă s-au rulat foarte mulți jucători, dar rularea a avut și un avantaj, că s-a putut trece în revistă jucători și recomandați pentru echipa națională. Cea mai bună verificare sunt jocurile. 

O imagine clară asupra selecției o avem în momentul de față. Iar la imaginea asta a contribuit Rădoi și staff-ul lui care au muncit bine. Asta e partea care mă face să-l susțin pe Rădoi. Hagi a refuzat pe bună dreptate această ofertă. Oricare ar veni nu știe cum stau lucrurile la echipa națioanală, așa cum știe Rădoi.

- Mircea Rădulescu, fost selecționer

Remus Răureanu: „Edi Iordănescu, selecționerul potrivit”

 • „Petrescu e prins la CFR Cluj și nu pare ușor să scape de acolo, iar Boloni pare acum un antrenor așa cum era Daum când l-am adus, adică un fost tehnician de succes, demis în ultimii 2 ani de la Gent, Panathinaikos. Tocmai pentru că Boloni a fost un tehnician de mare succes, observăm că și-a tocit priceperea, motivația poate, din moment ce a ajuns să nu mai performeze nici în Belgia, nici în Grecia, care nu sunt ligi de top. Dacă și-a păstrat motivația, înseamnă că pur și simplu nu îi mai funcționează metoda. Și-a prins urechile în două ligi diferite, la două cluburi, în doi ani. A avut un mandat interesant și la naționala României, cu reforme pe care nu le mai văzuserăm, dar acum nu pare a fi la nivelul ăla.
 • Pe Edi Iordănescu îl văd potrivit. Edi a lucrat la fiecare nivel, a fost în Liga 3, a fost în Liga 1 la cluburi mici, a câștigat campionatul cu CFR. Cât a fost lăsat să lucreze la FCSB, a demonstrat că e capabil să facă echipa să câștige. E drept că nu are nume de fotbalist, dar sunt o grămadă de antrenori și selecționeri de mare succes fără nume uriaș de fotbalist. Nu știm să fi avut conflicte serioase cu jucătorii. E antrenor tânăr, cu energie, chef, ar avea puterea să muncească, cum și Rădoi a avut-o, doar că el nu a avut rezultate. Așa am avea încă un antrenor în stare să scotocească după fotbaliști, tactici, soluții. 
 • La FCSB era hotărât să reziste criticile și presiunii, doar că Becali l-a împins să plece în momentul în care i-a zis că nu mai intră în bază, atunci chiar era imposibil să continue. Dar după primele critici ale patronului la TV, nu a renunțat. 
 • Legat de refuzul lui Hagi, sunt convins că Burleanu a făcut un joc politic genial, a fost o mutare de Pirlo. Cu o pasă, a scos din joc adversarii. Hagi punea o presiune, apărea în continuu și spunea că trebuie un plan pe 10 ani. Părea că el avea o soluție și că era supărat că Federația nu apela la el și la soluția lui. Acum Burleanu l-a lăsat pe silent pe Hagi, din moment ce i-a cerut să vină cu soluția sa, iar Hagi a spus nu. Ar fi absurd ca Hagi să mai zică acum că nu e normal cum procedează Federația, că el ar ști ce e de făcut.
 • Între Hagi și Iordănescu ca antrenor nu e diferență mare. Ca experiență la cluburi mari, cred că sunt egali”. 

Cel mai indicat ar fi Dan Petrescu sau Edi Iordănescu. Care va fi ajutat și de taică-su care are atâta experiență. Și să nu intre în conflict cu clubul, Edi ar fi cel mai bun. Lumea o să spună, stai domne, dar ce rezultate a avut Edi? Atunci te orientezi spre Dan Petrescu. 

Edi are niște principii și probabil că din cauza asta s-au pornit și neînțelegerile cu Gigi. Mi-e îmi pare rău că a avut rezultate bune. Eu cred că Edi e mai maleabil în relația cu Burleanu și cu Stoichiță, cu cei de la Federație. Noi nu mai avem de foarte multă vreme rezultatele și lumea este foarte revoltată din acest motiv.

- Sandu Boc, fost internațional

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Edi Iordănescu, varianta realistă, dar aș insista pentru Mircea Lucescu” 

 • „Sunt de partea lui Remus aici, cred că Edward Iordănescu este varianta realistă, la îndemână, dar și cu multe argumente de performanță.
 • Edi are deja 8-10 ani de antrenorat, nu e un novice. A avut performanțe peste tot pe unde a fost, știe la perfecție materialul pe care se poate baza la națională, e liber, e ce trebuie. Ar putea fi selecționerul care să continue unele dintre lucrurile bune făcute de Rădoi și, în același timp, cel care să tempereze anumite excese, pentru că Iordănescu e cunoscut ca fiind un antrenor calculat, prudent.
 • Dar înainte de Edi Iordănescu eu aș insista pe toate canalele la Mircea Lucescu, deși l-am plasat din start într-o categorie de intangibili.
 • Totuși, cred că fi găsită o cale pentru aducerea lui la națională. În 2022 face 77 de ani, nu poate să antreneze zi de zi la nesfârșit, oricât de pasionat ar fi. E imposibil să nu găsești o coardă sensibilă, o abordare potrivită pentru a-l convinge să se întoarcă acasă.
 • Contractul cu Dinamo Kiev nu e indestructibil, plus că înscăunarea lui la națională nu e urgentă. Își poate duce la bun sfârșit acest sezon în Ucraina, pentru că meciurile din martie ale naționalei sunt doar niște amicale de care nimeni nu va avea chef, deci le poți aborda cu un secund pe bancă, să zicem cu Pancu. În mai, Lucescu termină campionatul în Ucraina, iar din iunie poate fi deja dedicat în întregime naționalei.
 • Burleanu nu mai are rival la președinția FRF, va fi ales fără probleme în 2022, postul lui e garantat până în 2026 . Deci nu mai are niciun motiv strategic să se teamă de Lucescu, ba din contră, aducerea lui Il Luce la națională ar bifa pentru el un uriaș succes de imagine și știm cu toții că, la Burleanu, imaginea e totul”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Playtech: BOMBĂ! Nadia Comăneci, DEVASTATĂ. A jignit-o grosolan: ‘Vacă decorată’


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă