Dezbaterea zilei, 14 aprilie » Ar trebui Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?

1 lună in urmă 19

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 aprilie 2021, 08:00

„Dezbaterea Zilei" este un nou format video lansat de GSP. Subiectele arzătoare din sport vor fi puse sub lupă de Cătălin Țepelin, Dan Udrea și Remus Răureanu, cu argumente pro și contra. Dilema de astăzi: ar trebui Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?

 • Ce reprezintă „Dezbaterea Zilei”? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, explică: „În această emisiune insistăm pe termenii «argumente» / «dialog» / «respect», pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni”.

Întrebarea de astăzi este următoarea: „Ar trebui Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?”. Discuția vine în contextul unor declarații făcute recent de Justin Ștefan, secretarul general al LPF. Oficialul Ligii a afirmat că un sistem cu 18 echipe, folosit ultima dată în sezonul 2014-2015, este benefic pentru L1.

Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan, ca de fiecare dată, pe jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor: Narcis Răducan, respectiv Dumitru Dragomir.

CONTRA | Remus Răureanu: „Campionatul ar fi și mai diluat”

 • „Eu sunt pentru un campionat cu 16 echipe. E o ligă deja diluată valoric. Mărirea numărului de echipe ar dilua-o și mai mult
 • „Sunt probleme economice, sunt cluburi hămesite după banii din drepturile TV, iar mărirea competiției nu prezintă nicio garanție că televiziunile ar urma să dea mai mulți bani. Cluburile ar împărți în mod normal aceiași bani. Iar fiecare 100.000 de euro contează”
 • „A fost greu ca echipele din Liga 1 să fie convinse să semneze mărirea de la 14 la 16 echipe, într-un moment în care campionatul risca să o piardă pe Dinamo. Acum, dacă s-ar propune ideea cu 18 echipe, s-ar ajunge la proteste și la o criză
 • „Nu văd niciun beneficiu concret al variantei cu 18 echipe, deși m-am gândit că oamenii din fotbal asociază rezultatele bune ale naționalei din trecut cu acest sistem. Însă atunci erau mai mulți jucători români buni! Întâmplător erau 18 echipe”
 • „Dacă s-ar adopta acest sistem acum, ar fi două echipe în plus care ar adopta străini amatori din Franța, Portugalia, Africa. N-ar exista nicio garanție că ar apărea 10 jucători buni pentru națională datorită celor două echipe în plus”

N-am pretenția că dețin adevărul absolut, dar m-am gândit și, după părerea mea, cea mai bună formulă este aceea cu 16 echipe, așa cum e acum, dar cu 8 echipe în play-off, 8 în play-out. Sunt de acord că avem o țară mare și frumoasă, dar un sistem competițional trebuie acoperit de echipe care au stabilitate financiară. Avem nevoie de infrastructură, un dosar de licențiere puternic, salarii garantate. Iar în condițiile astea putem pune câte echipe vrem noi. Până atunci, 16 echipe reprezintă un număr optim. Cu play-off și play-out, pentru că mie nu-mi displace această idee. N-am nicio bucurie când văd în Anglia 15-20 de puncte diferență între primele clasate
Narcis Răducan, fost internațional

PRO | Dan Udrea: „E nevoie de mai multe meciuri”

 • Sunt pentru sistemul cu 18 echipe, însă cu o condiție: să nu eliminăm play-off-ul și play-out-ul. Ne aducem aminte de campionate în care echipa de pe locul 10 sau 11 nu mai avea obiectiv cu câteva etape înainte de final și era dispusă să facă jocuri, în ciuda a ceea ce aud, că un loc înseamnă de fapt bani în plus din drepturile TV”
 • „Am două variante pentru un sistem cu 18 echipe, plus play-off/play-out”
 • Prima: 18 echipe, tur-retur, 34 de etape. Apoi, primele 6 intră în play-off, se joacă într-o singură manșă, am avea 39 de etape. Iar ultimele 12 s-ar împărți în două grupe de câte 6, tot într-o singură manșă alte 5 etape. Și am avea un număr egal de meciuri. Putem retrograda câte două echipe, iar antepenultimele să joace un baraj și să aduci 5 formații din B. Astfel, le ții pe toate în joc din fiecare grupă. Ceea ce am avut în finalul sezonului regular la Liga 2, tot un sistem cu o singură manșă, este o pledoarie pentru spectacolul fotbalistic. Oricum, am avea 10 meciuri în plus față de actuala variantă, asta apropo de televiziuni, care vor fi satisfăcute”
 • A doua variantă: jucăm în sezonul regular exact ca la Liga 2, un singur meci, 17 etape. 6 în play-off, 12 în play-out (două grupe de câte 6). Și jocuri tur-retur pentru fiecare. Am avea în total 37 de meciuri. Mi s-ar părea foarte interesant”
 • E nevoie de un surplus de meciuri. În 1988/89, în campania pentru Cupa Campionilor, Steaua, finalistă, joacă 9 meciuri. Ajax, în 2018/2019, în UCL, semifinalistă, a jucat 18 meciuri, deci dublu. Alt exemplu: Euro 1992, Suedia - turneu final cu 8 echipe. Peste două luni ne așteaptă un European cu 24 de echipe, așa cum am avut și în urmă cu 4 ani. Lucrurile se dezvoltă. Publicul vrea mai mult fotbal, are acces la mai multe canale de sport. E adevărat ca banii din drepturile TV vor fi mai puțini pentru unele echipe. Dar eu nu consider că aceste sume trebuie să joace rol de casă de ajutor special”
 • „Dai posibilitatea unor echipe să se dezvolte. Pentru că așa e în România, atragi comunitatea când ești în Liga 1. Poate Chindia s-ar fi desființat dacă n-ar fi rămas în prima ligă. La fel, Argeș poate n-ar fi promovat dacă am fi avut un număr mai mic de echipe, iar Malele, un jucător bun pentru fotbalul nostru nu ar fi apărut”

E singurul lucru bun pe care l-am auzit de la Gino Iorgulescu în 7 ani. Să luăm și noi exemplul de la Franța, Anglia, Spania, Italia. Noi facem ca Belgia, care e o jumătate de țară pe lângă România. Să facem un campionat serios! Cum adică să aibă o echipă din play-out mai multe puncte decât o echipă din play-off? E posibil așa ceva? Suntem de râsul lumii! Râd spaniolii, englezii, nemții de noi
Dumitru Dragomir, fost președinte LPF

Concluziile lui Cătălin Țepelin

Instinctual, parcă aș alege cu ochii închiși varianta care nu-l are pe Dumitru Dragomir printre susținători. Nu pot să uit cât de viciat era campionatul extins în trecut, girat de Dragomir în atâția ani. În plus, o ligă aglomerată într-un fotbal sărac cred că ar însemna un mediu ofertant pentru mai multe jocuri de culise sau, pur și simplu, pentru mai multe partide slabe. E posibil ca pe lângă discuția 18 vs. 16 echipe, miza să fie oricum una falsă. Decalajul dintre noi și fotbalul mare din Europa nu ține de numărul de echipe
Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi mai multe dintre edițiile „Dezbaterea zilei”:

FCSB, CFR sau Craiova - cine e favorita la titlu în Liga 1?

Este de acuzat Cristina Neagu pentru că ar fi încercat să faciliteze aranjarea meciului decisiv de calificare?

Playtech: TRAGEDIE pentru Oana Lis! A MURIT! A făcut anunțul trist


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă