Deținerea unei case de marcat, o nouă obligație pentru profesorii care dau meditații

2 zile in urmă 23

Profesorii care dau meditații sunt obligați să dețină casă de marcat, subliniază ANAF într-un ghid. Pentru sumele obținute din această activitate extra, profesorii trebuie să achite impozit pe venit și CASS (dacă este cazul).

Citește în continuare în ce cazuri sunt obligați profesorii să aibă casă de marcat, dar și în ce situație sunt exceptați.

Casa de marcat pentru profesori: cine trebuie să o aibă și cine este exceptat?

În situația în care contribuabilul care obţine venituri din activități independente încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, subliniază Fiscul în document.

Pentru încasările exclusiv prin transfer bancar nu există obligația utilizării casei de marcat, însă pentru cele încasate prin card, trebuie să se emită bon fiscal pe care se face mențiunea plata cu cardul.

Așadar, obligația de a avea casă de marcat intervine în cazurile când profesorul încasează banii de pe meditații numerar sau cu cardul.

Ce obligații au profesorii care dau meditații?

Profesorii care oferă meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării.

Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual: – fie pe baza normelor de venit; – fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

În situația în care profesorul începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere.

Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Este important de menționat că meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată.

Sursa foto: Unsplash.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă